Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 24.04.2019.
23:37
Vestionline A

Amerika oštro kritikovala Hrvatsku

Nasilje nad migrantima i novinarima, pretnje etničkim manjinama, korupcija, pitanje nestalih i neravnopravnost žena i dalje ostaju problem u Hrvatskoj, stoji u izveštaju američkog Stejt departmenta o stanju ljudskih prava za Hrvatsku u 2018. godini.

commons.wikimedia.org/Nik Savchenko
Zagreb

Navodi se kako se u Hrvatskoj više od 1.500 osoba i dalje vodi kao nestalo, a da vlada traži posmrtne ostatke 414 osoba, što čini ukupan broj od 1.922 nerešena slučaja. Rešavanje tih slučajeva usporavaju pravni, politički i tehnički činioci, stoji u izveštaju koji prenosi portal "Dnevnik.hr".

Nevladine organizacije izvestile su kako više migranata navodi da su ih granični policajci tukli dok su u naručju držali odojčad ili malu decu. Jedna migrantkinja je rekla nevladinim organizacijama da su je muški granični policajci podvrgnuli pretresu u šumi u prisustvu odraslih migranata muškog pola, stoji u izveštaju.

Domaće nevladine organizacije koje se bave pravima migranata izveštavale su i o policijskim pritiscima kao što su prekomeran nadzor i ispitivanje bliskih saradnika i članova porodica službenika, dodaje se u njemu.

Prema rečima pravobraniteljke za ljudska prava, na koju se Stejt department poziva, diskriminacija na nacionalnoj osnovi bila je najzastupljeniji oblik diskriminacije, i to posebno prema osobama srpske i romske nacionalnosti.

Napominje se kako su predvodnici jevrejske zajednice i dalje prijavljivali antisemitski govor na internetu i u medijima, kao i sve veću pojavu antisemitskih i ustaških grafita na ulicama. Nevladine organizacije izveštavale su o slučajevima nasilne osvete prema članovima zajednice koji su pokušavali da prefarbaju svastike.

Jevrejska zajednica uz to je istakla i da državni zvaničnici nisu dovoljno osuđivali, sprečavali i suzbijali revizionizam vezan uz Holokaust, piše takođe u izveštaju.

Navodi se i kako je u junu na osudu naišla HRT-ova reportaža pisca Igora Vukića, u kojoj je on negirao da su u Jasenovcu počinjeni zločini.

Kao problem navodi se i povraćaj imovine žrtvama Holokausta. Stejt department piše kako vladi nedostaje zakonski okvir za rešavanje tog pitanja i da Hrvatska nikad nije prihvatila zahteve za povrat imovine oduzete tokom razdoblja Holokausta od 1941. do 1945. godine.

Povrat imovine ostaje problem i za Srpsku pravoslavnu crkvu i Koordinaciju jevrejskih opština u Hrvatskoj, dodaje se. Od 2014. godine nije bilo povrata jevrejske društvene imovine, iako je nekoliko zahteva u postupku.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online