Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 23.03.2019.
00:44
Đ. Barović - Vesti A

Radovan nikad jači!

Marko Sladojević, jedan od pravnih savetnika dr Radovana Karadžića ocenjuje za "Vesti" da je izrečena doživotna kazna zatvora za prvog predsednika RS skandalozna i jasna politička poruka koju će i Karadžić i njegovi saradnici pokušati da obore u postupku revizije.

Tanjug/AP
Radovan Karadžić

- Za reviziju postupka je dovoljna samo jedna nova bitna činjenica, a mi smo tokom procesa Sudu dostavili najmanje stotinak takvih dokaza i nijedan nije razmatran. Ni u prvostepenoj presudi, a zatim u žalbi Tužilaštvo i na kraju u ovoj presudi, nismo dobili odgovor na glavni argument Karadžićeve nevinosti, a to su više od 70 strogo poverljivih naređenja o humanom postupanju sa civilima i zarobljenicima. Sud je nazvao te dokaze "propagandom", mada je reč o strogo poverljivim naređenjima koja su bila van domašaja javnosti. To je svojevrstan apsurd - ističe Sladojević.

Sladojević je tokom jučerašnjeg dana posetio Karadžića u Pritvorskoj jedinici, a zbog procedure u danu izricanja presude se čuo samo telefonom.

On demantuje navode nekih medija da je prvi predsednik RS loše podneo presudu, te da je razmišljao o samoubistvu tokom izricanja presude nalik na Slobodana Praljka.
- Verujte, Karadžić je nikada jači i apsolutno ne razmišlja o tome da na sebe digne ruke. On je pre svega hrišćanin, a drugo veliki borac koga je ovakva nepravda samo osnažila da nastavi svoju borbu. Koliko ga znam, tako će i biti - navodi Sladojević.

Haški cinizam

Sladojević kaže da je Žalbeno veće "očigledno došlo do zaključka" da će Karadžić dugo poživeti.
- Ukoliko je na bazi istovetnih odluka iz prvostepene presude, Žalbeno veće ustanovilo da kazna nije "adekvatna", jedino mogu da razumem da su procenili da im deluje "živahno" i da će uspeti da izdrži tih 40 godina koliko mu je prvo izrečeno - cinično primećuje Sladojević.

Ne utiče na sudbinu RS

Sladojević tvrdi da ovakav ishod suđenja Karadžiću ni na koji način neće uticati na sudbinu Republike Srpske, a posebno zahteve koji su u vezi sa ukidanjem ovog entiteta.
- Ni presuda Karadžiću, a ni ona koja bude izrečena generalu Ratku Mladiću neće ni na koji način da utiče na sudbinu Republike Srpske. Haški tribunal je utamničio jednog Radovana, ali u Republici Srpskoj su svi Radovani - ističe pravni savetnik prvog predsednika RS.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online