Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 19.03.2019.
14:10
Vestionline, Tanjug A

Jevreji ne žele sa Plenkovićem na komemoraciju u Jasenovac

Jevrejska zajednica u Hrvatskoj ne želi da u Jasenovcu bude u zajedničkoj komemorativnoj koloni, čije održavanje ove godine zagovara premijer Andrej Plenković.

wikipedia.org/Petar Milošević
Jasenovac

Hrvatska vlada je pozvala na sastanak Savez antifašističkih boraca, predstavnike jevrejske zajednice i predstavnike Srba i Roma. Međutim, predsednik Koordinacije Jevrejskih opština u Hrvatskoj, Ognjen Kraus je odbio Plenkovićev predlog.

- Mi ne možemo biti u istoj koloni. Ne možemo biti sa njima zbog Blajburga i ustaškog pozdrava - poručio Kraus u izjavi za hrvatski portal Ineks.  

Plenković, naime, smatra da bi bilo dobro da bude jedna zajednička komemoracija ove godine u Jasenovcu.

- To bi bili važni iskoraci i za pitanje sećanja, pomirenja i osude zločina koji su se dogodili u Jasenovcu - istakao je Plenković.

Indeks, međutim, primećuje da se, sudeći prema odgovoru Krausa, jevrejska zajednica ne veruje Plenkoviću.

Poslednjih nekoliko godina, zbog protivljenja Jevrejske i Srpske manjinske zajednice upotrebi ustaških simbola i pokliča, komemoracija u Jasenovcu u aprilu se održavala u tri, pa i više kolona.

Tako su pre ili posle državne komemoracije na jasenovačko stratište posebno odlazili predstavnici jevrejske manjine sa predstavnicima Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske i Srpskim naconalnim većem.

- Mi ne možemo biti u istoj koloni dok se izjednačavaju žrtve, naglašavam, Blajburškog polja i rasnih zakona NDH i logora Jasenovac. Dok je "za dom spremni" jednima ustaški pozdrav, a drugima prihvatljiv uprkos ustavnim i zakonskim odredbama i odluci suda Saveta Evrope u Strazburu - jasan je Kraus u izjavi za Indeks.

Zamerke na Plenkovićevo političko delovanje

Kraus ističe još dve velike zamerke zbog kojih ne mogu biti u koloni sa predstavnicima Plenkovićeve vlade, prenosi hrvatski portal.

- Sve dok su u školama u upotrebi udžbenici izdavača "Alfe'"i istoričara S. B. i M. J. i dok je na mestu voditelja odeljenja za informiranje HDZ-a osoba kao što je Andrej Rora, mi ne možemo u istu kolonu - kaže Kraus ne isključujući mogućnost da će se to možda jednog dana i dogoditi.

Kraus u svom odgovoru spominje udžbenik istorije za 8. razred osnovne škole u kojem su crkva, Alojzije Stepinac i sveštenici predstavljeni kao veliki antifašisti, a zločinačka priroda ustaškog režima je relativizirana.

Reč je o udžbeniku izdavačke kuće "Alfa" koji su pripremili istoričari Stjepan Bekavac i Mario Jareb.

Kraus takođe spominje i slučaj Andreja Rore koji je 1996. godine objavio seriju feljtona u časopisu Nezavisna Država Hrvatska koji je iz emigracije u Zagreb preselio Srećko Pšeničnik, zet Ante Pavelića.

Predstavljen kao student i urednik biblioteke "Znameniti Hrvati islamske vere", seriju feljtona je počeo da objavljuje 10. aprila 1996. godine. U tekstu prepunom pohvalnih epiteta za potpredsednika vlade NDH Džafer-bega Kulenovića, Rora piše o borbi Hrvata i bosanskih muslimana za Pavelićevu tvorevinu.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online