Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 12.03.2019.
21:31
Vestionline A

Gradi se pravoslavna crkva u Kopru, prva posle 70 godina

Izgradnja pravoslavnog hrama u Kopru je, uz osveštanje pravoslavne crkve u Ljubljani koje je obavio blaženopočivši patrijarh srpski Pavle, najvažniji događaj posle Drugog svetskog rata za pravoslavnu zajednicu u Sloveniji, izjavio je danas paroh koparski jerej Dejan Mandić.

commons.wikimedia.org/VitVit
Crkva svetih Ćirila i Metodija u Ljubljani

- Posle osveštanja crkve u Ljubljani naša pravoslavna zajednica nije uradila ništa do kupovine zemljišta za izgradnju prvog hrama posle Drugog svjetskog rata. To je i u duhovnom smislu najveća radost svih pravoslavnih vernika u Sloveniji, a ne samo na primorju - naglasio je on.

Mandić je rekao da Koparska parohija deluje 40 godina i da je do sada bila u iznajmljenoj rimokatoličkoj crkvi.

- Prošle godine je naš prijatelj Mladen Milanović iz Mrkonjić Grada prihvatio našu ideju i kupio zemljište za gradnju prvog pravoslavnog hrama posle Drugog svetskog rata. To će biti prvi pravoslavni hram na primorju, a drugi u celoj Sloveniji - rekao je Mandić.

On je podsetio da su u Sloveniji pravoslavni hramovi bili u Ljubljani, Mariboru i Celju i da su dva srušena po naređenju vođe nacističke Nemačke Adolfa Hitlera.

- Od tada nije bilo mogućnosti da krenemo u izgradnju hrama. Sa prošlom vlasti u Kopru smo postigli dogovor, oni su nam predložili nekoliko lokacija i jednu od njih smo kupili. Sada od nove vlasti čekamo da potvrde izgradnju sakralnog objekta i samim tim bismo išli napred u izgradnju. Sve što je bilo potrebno smo ispunili i sada čekamo odgovor vlasti - istakao je Mandić.

Zemljište i krst koji je poboden u zemlju na mestu gde će biti crkva osveštani su u nedelju, 10. marta, a tom činu prisustvovali su gradonačelnik Kopra i Milanović kao ktitor, odnosno donator zemljišta za izgradnju hrama.

Prema Mandićevim rečima, u izgradnji hrama najviše računaju na podršku vernika i njihove dobrovoljne priloge, ali i institucija.

- Milanović je kao naš veliki prijatelj za sada jedini ktitor, ali ponudili su se i očekujemo pomoć od naših matica Srbije i Republike Srpske, kao i od Slovenije. Tu su i naši prijatelji iz drugih država koji žele da pomognu, ali još je rano o tome govoriti  jer ne znamo da li će vlasti potvrditi odobrenje za gradnju - istakao je Mandić.

Procenjuje se da se u Sloveniji nalazi do 200.000 pravoslavnih vernika, ali tačan broj nije poznat. Na primorju živi oko 1.200 porodica, koje gravitiraju Koparskoj parohiji.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online