Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 02.03.2019.
00:44
Đ. Barović - Vesti A

Do kada da se slavi zločin?!

Federacija BiH 1. marta obeležava Dan nezavisnosti, tačnije datum kada se tadašnja republika otcepila od SFRJ, a ostaće upamćen po ubistvu srpskog svata Nikole Gardovića, što je praktično značilo početak rata.

pixabay.com
 

Republika Srpska zbog toga ovaj "praznik" ne proslavlja.
- Asocijacija na taj dan je mrak, mržnja i teško stradanje koje se desilo posle toga - navela je predsednica RS Željka Cvijanović.

Istovremeno, pojedinci i institucije iz Republike Srpske u razgovoru za "Vesti" ističu da je pravi trenutak da Srpska zatraži ocenu ustavnosti te proslave, kao što je to Sarajevo uradilo sa Danom Srpske, 9. januarom.
- Vreme je da se taj sramni datum koji vređa osećanja svih Srba u Bosni već jednom ukine i da se više ne slave pokušaji da neka verska grupa od cele regije napravi svoju državu. Zajedničkim akcijama Amerika i Rusija su porazile Islamsku državu u Siriji, a sada bi morali da to učine i sa prvom islamskom državom stvorenom na tlu Evrope - Bosnom i Hercegovinom - kaže Branislav Dukić, predsednik Saveza logoraša RS.

Prema njegovim rečima, ima dovoljno dokaza da je 1. mart datum kada je jedan deo naroda u Bosni odlučio da stvori versku, unitarnu državu, bez ikakve namere da u njoj budu i drugi narodi.
-Tog istog 1. marta iz zatvora je nekoliko godina ranije pušten Bakir Izetbegović koji je robijao zbog svoje Islamske deklaracije. U toj knjizi jasno stoji šta je krajnji cilj muslimana u Bosni od čega ni danas ne odustaju. Na kraju, tog istog dana je 1992. usred Sarajeva na najsuroviji i najkrvaviji način izvršen i prvi verski napad koji je rezultovao prvom žrtvom rata. Radikalni islamisti su ubili svata na pravoslavnoj svečanosti venčanja i to ispred hrišćanske crkve koja je na tom mestu više od 800 godina - kaže Dukić.

S ovom ocenom se slaže i predsednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić.
- Taj datum, 1. mart, od početka, nije praznik BiH, već isključivo dela jednog od entiteta, jer su i Hrvati koji čine taj entitet nezadovoljni njegovim postojanjem. Ukoliko je zaista svima stalo do budućeg suživota, tada bi Bošnjaci morali da uzmu u obzir činjenicu da Srbe taj datum isključivo asocira na početak ogromne tragedije - naglašava Savčić.

Čengićevo priznanje

- Hasan Čengić je u više navrata kazao da je prva paramilitarna muslimanska vojna jedinica formirana 1. avgusta 1990. godine u Ustikovini, između Foče i Goražda. Umesto toga i dalje se podmeće teza da Srbi nisu želeli suživot sa Bošnjacima, mada su jedino tražili da ne budu deo islamske države - naglašava Savčić.

Skandal u Kataru

Ambasadorka BiH u Kataru, Bisera Turković, sprečila je KUD mladih Bosiljak iz Dervente da nastupi na međunarovnom festivalu u Kataru, zato što su odbili da nastupe u ambasadi ove zemlje povodom Dana nezavisnosti BiH.
Ministar prosvete i kulture RS Natalija Trivić (na slici) osudila je postupak ambasadora BiH u Kataru i kazala da će zatražiti celovitu informaciju o celom događaju.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online