Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 17.01.2019.
02:00
Vestionline A

Drina da bude kičma, a ne granica

Posle najave albanskog premijera Edija Rame i Ramuša Haradinaja o ukidanju granica između, kako su rekli, Kosova i Albanije, Srbi iz regiona su na nedavnom sastanku sa Aleksandrom Vučićem, predsednikom Srbije, predložili ukidanje granica između Srbije, Republike Srpske i Crne Gore.

Tanjug
Spona: Zvaničnici RS i Srbije na mostu Bratoljub između Bratunca i Ljubovije u maju 2017.

S obzirom na dobro poznat stav vlasti u Podgorici, teško je poverovati da bi Crna Gora pristala na tako nešto. Međutim, Srbija i Republika Srpska već imaju sporazum o specijalnim i paralelnim vezama, a Milorad Dodik je često pominjao i ujedinjenje sa Srbijom i navodio da je to neostvareni san. Na pitanje da li će doći do ujedinjenja Republike Srpske i Srbije čitaoci "Vesti" u Evropi, Kanadi i Australiji, listom odgovaraju potvrdno, samo neki smatraju da za to treba sačekati pravi trenutak.

Lična arhiva
 

Dejan Senić, Berlin, Nemačka

- Naravno, nadam se da će se Srbija i Republika Srpska što pre ujediniti. Mislim, kao prvo, da smo jedan narod i s leve i a desne strane Drine, a drugo, ta Republika Bosna i Hercegovina je veštačka tvorevina i propala država. Narodi koji u njoj žive nemaju poverenje u takvu državu i njene institucije, a to se pre svega odnosi na Srbe. Mi smo veliku šansu za ujedinjenje svih Srba propustili 1918. godine i možda je upravo sada poslednja prilika da se konačno ujedinimo. To bi, naravno, bio prirodan proces. Kada na sportskim terenima nastupa reprezentacija Srbije, u Srpskoj se uvek navija za Srbiju, a ne za BiH. Srbi s leve strane Drine više vole Beograd nego Sarajevo. Ne samo da je BiH veštačka tvorevina, nego se veštački potencira i njena povezanost sa srednjovekovnom Bosnom, sa kojom nema baš nikakve veze. Mi smo u tu veštačku tvorevinu gurnuti protiv naše volje. Jedini spas za Srbe koji žive na ovoj teritoriji bilo je stvaranje Republike Srpske kao entiteta u toj Republici BiH. Želja svakog rodoljubivog Srbina je da što brže dođe do ujedinjenja Srbije i Republike Srpske i da nam Drina ne bude granica nego kičma.

Lična arhiva
 

Đorđe Čavić, Melburn, Australija

- Ukoliko je pošteno, časno i iskreno, Srbe, jedan narod ne treba da deli reka Drina. Međutim svetom vladaju nepravda i laž. Dokle će tako biti, ne znam, ali se nadam da ću za svoga veka dočekati ujedinjenje Srba u jednu državu. Dok je Putin glavni zaštitnik pravoslavlja u svetu, jedini on može da pomogne da dođe do ujedinja Srba u jednu državu. Da nije njega, odavno bi Srbi izgubili Republiku Srpsku, a svet bi otišao ko zna kojim putem.

Lična arhiva
 

Dragan Jakovljević, Aržentoj, Francuska

- Voleo bih, ali sumnjam. Zato što nam to neće dozvoliti Zapad. Zaista se oseća da smo im trn u oku, a ne bih znao da objasnim zašto je tako. I šta treba da radimo. Nikako da im se povinujemo, to nije u našem biću i karakteru. Kad bolje razmislim, nema mnogo naroda u svetu koji toliko iskreno i odano drže do ponosa i dostojanstva - kao mi i Rusi. Istina, gledajući lokalno, među nama Srbima nije idealno, kod nas prolazi i deviza "neka komšiji crkne krava", ali kad nas dirne neko spolja ili kad se desi neka nesreća, odmah se trgnemo, povežemo i osnažimo. Na našu nesreću nismo dovoljno jaki, a i nije nam do ratova, imali smo ih previše. Ukoliko bi Srbija i Republika Srpska postale jedna država, što svi želimo, uostalom, isti smo narod, pomnožili bismo se, bili moćniji i uveren sam da bi na nas drugačije gledali. Ali, ko zna, politika je nepravedna, zločesta i surova.

Lična arhiva
 

Milenko Šoškan, Beč, Austrija

- Trebalo bi da dođe do ujedinjenja Republike Srpske i Srbije. Ako bi se Kosovo sa Albanijom ujedinilo zašto to ne bi RS sa Srbijom? Mislim da bi to bilo dobro za RS i Srbiju. Smatram da treba što pre da se tako nešto desi. Možda bismo mi trebalo to da uradimo pre Albanaca.

Lična arhiva
 

Nikola Koprivica, Vaterlo, Kanada

- Nema nikakve sumnje da će u dogledno vreme doći do ujedinjenja Republike Srpske sa maticom srpskog roda - Srbijom. Svetskim geometrima koji kroje mape Balkana, a decenijama uglavnom na štetu srpskog naroda, po svemu sudeći potpuno je jasno da Srbi više nikad neće dozvoliti da mu političku kapu kroji zvanično Sarajevo. Zarad mira u kući, dakle na celom brdovitom Balkanu, a sve zbog bezbednosti evropskog kontinenta, dozvoliće ujedinjenje srpskog naroda u jednu državu, rekao bih sasvim prirodno i to na širem prostoru bivše Jugoslavije. Tako će reka Drina, koja sada "crta granicu", konačno postati kičma nadam se jedne moderne i moćne države Srbije, što je vekovna težnja srpskog naroda. U prilog ovakvom raspletu političkih prilika na Balkanu ide i očito sve manji interes SAD, kao najveće zapadne sile na zbivanja na Balkanu, a i same EU, tako da je stvaranje nacionalnih država na ovom trusnom tlu neminovnost. U tom novom mešanju političkih karata Srbi, kao pobednici u Prvom svetskom ratu, morali bi da se oslone na svoje prijatelje, svetski moćne sile na Istoku, da sačuvaju kolevku srpstva, sveto Kosovo i Metohiju.

Lična arhiva
 

Dragan Gavrić, Vintertur, Švajcarska

- Republika Srpska je proslavila 27. rođendan, što znači da je prošlo određeno vreme gde jedna generacija odrasta u duhovnim, kulturnim, ekonomskim vezama sa Srbijom. Samim povlačenjem granica srpski narod je u svojoj zajedničkoj borbi pokazao da je složan, da teži ujedinjenju u jednu državu i stavljanju tačke na nacionalno pitanje. Mislim da je ostala još samo administrativna granica, sve ostale granice kod nas Srba ne postoje. Treba biti strpljiv, a pripajanje Republike Srpske je rešenje za stabilnost u regionu, zato mislim da će se to desiti i da je neizbežno.

Lična arhiva
 

Dušan Marković, Minhen, Nemačka

- Bilo bi dobro da se Srbija i Republika Srpska ujedine, možda trenutno nisu okolnosti takve da se to može ostvariti, ali na duže staze trebalo bi biti strpljiv i raditi na tome. Treba imati u vidu da su Amerika i EU uložili dosta novaca na Balkanu i sigurno neće lako pristati da se dogode promene koje bi išle u pravcu stabilizacije stanja u ovom regionu. Pokazalo se već da bez podrške neke od većih i jačih sila Srbija ima slabe izglede da opstane sama, pa je dobro što Rusija i Kina sve više investiraju u Srbiju i tako su prisutne na Balkanu. To se svakako ne sviđa Zapadu pa pokušava da ucenama i podmićivanjem pridobije političare u Srbiji i Srpskoj koji bi radili na tome da do ujedinjenja nikad ne dođe. Treba biti strpljiv i imati jasan cilj, jer ništa se ne događa brzo i preko noći. Gledajući kakav status u BiH ima Republika Srpska i stalno nastojanje iz Federacije BiH da omalovaži i izoluje Srpsku, razumljivo je da narod u njoj želi da se ujedini sa maticom. Nadam da će NATO za izvesno vreme doći u krizu, možda se i raspadne i to bi moglo dovesti do popuštanja pritisaka na Srbiju, ali i Srpsku, jer sadašnja BiH bez pristanka Srpske ne može postati članica NATO. Ako bi se dogodilo da se Srpska ujedini sa Srbijom, onda bi Federacija BiH imala mogućnost da ide u NATO, a pitanje je kako bi u takvoj situaciji prošle Srbija i Srpska. Zato ne treba žuriti nego raditi na ekonomskom jačanju i privlačenju kapitala Rusije i Kine.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online