Utorak 19. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 11.12.2018.
12:05
Đ. Barović - Vesti A

VERITAS: Godišnjica ubistva 18 civila u Paulin Dvoru kod Osijeka

U noći između 11. i 12. decembra 1991. više pripadnika tadašnje 130. brigade Hrvatske vojske upalo je u kuću Andrije Andrije Bukvića u selu Paulin Dvor kod Osijeka koja je u to vreme služila kao "kućni pritvor" za meštane srpske nacionalnosti i jedan Mađar, i iz automatskog oruđja i ručnim bombama ubilo 18 civila.

M. Karović
Savo Štrbac

- Hrvatski vojnici su u ovu kuću upali u znak odmazde za smrt jednog svog saborca. Među njihovim žrtvama je bilo osam žena i četiri bračna para, a prosečna starost ubijenih je bila 64 godine. U ovoj "kući smrti" ostavljen je samo skalpiran leš Dare Vujnović (57), a tela ostalih su sakrivena na prostoru vojnog skladišta Lug kod Čepina, tako što je "grobnica" prekrivena sa starim rashodovanim vozilima - podseća Savo Štrbac, predsednik DIC "Veritas".

Već sledećeg dana, kuća Andrije Bukvića je minirana i sravnjena sa zemljom, a iz svoje kuće, koja je bila pod stražom, odvedena je 81-godišnja nepokretna Milka Lapčević.

- Njeno telo je pronađeno početkom marta 1992. smrznuto u jarku u blizini sela Hrastin, oko 2,5 kilometra udaljeno od njene kuće - navodi Štrbac i dodaje da je o događajima u Paolin dvoru obavešten Glavni štab HV, ali je istraga pretvorena u strogo čuvanu vojnu tajnu.

- O ovom zločinu se ponovo počelo govoriti tek krajem novembra 1996. godine kada je tadašnji komadant Drugog zbornog područja, general Đuro Dečak, od tadašnjeg šefa Hrvatske izveštajne službe Miroslava Tuđmana tražio mišljenje o prelokaciji posmrtnih ostataka, a ubrzo posle toga, 12. decembra, počinje njihova ekshumacija i "pakovanje" u belu plastičnu burad. Sredinom januara 1997. godine, na sastanku koji je u strogoj tajnosti održan u Osijeku, za novu "grobnicu" paulindvorskih žrtava odabrana je oko 500 kilometara udaljena lokacija Rizvanuša na Velebitu, nedaleko od Gospića. Pod nadzorom Siguronosno - informativne službe (SIS), na čijem je čelu tada bio pukovnik Ante Gugić, i uz pratnju i znanje Kriminalističkog sektora Vojne policije, kojem je na čelu bio bojnik (major) Ante Glavan, transport "opasnog tereta" obavila je Karlovačka inženjerijska brigada HV-a - ističe Štrbac.

Tela nastradalih eshumirali su istažitelji Haškog tribunala 2002, a godinu dana kasnije su i identifikovani.

Za ovaj zločin, marta 2003. optužena su samo dvojica pripadnika 130. brigade HV kao neposredni izvršioci.

- Na suđenju, koje je potrajalo sve do 2013, pravosnažno su osuđena obojica optuženika: Nikola Ivanković na 15 i Enes Viteškić na 11 godina zatvora. Iako je proteklo dvadestsedam godina od zločina u Paulin Dvoru, hrvatsko pravosuđe za ovaj zločin još nikoga nije procesuiralo po komandnoj odgovornosti, kao ni one koji su prikrivali, odnosno naredili, organizovali i realizovali premještanje posmrtnih ostataka žrtava - zaključuje Štrbac.

Prema popisu stanovništva iz 1991. u Paulin Dvoru je tada živelo ukupno 168 stanovnika od čega čak 87,50 procenata Srba. Na poslednjem popisu iz 2011. u naselju živi 76 ljudi, ali bez da se navodi njihova nacionalnost.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online