Utorak 19. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 07.12.2018.
00:22
Đ. Barović - Vesti A

Granatama ubijao i decu

Ratni general i komandant Četvrtog i Petog korpusa Armije BiH Ramiz Dreković (63) uhapšen je u sredu ujutro u Sarajevu po nalogu Tužilaštva BiH, a zbog zločina na području Kalinovika, 1995. godine.

www.mc.rs
Zamazivanje očiju: Dževad Galijašević

Drekovića optužnica tereti da je u proleće, kao komandant Četvrtog korpusa, izdao direktnu, strogo poverljivu naredbu artiljerijskim jedinicama na širem području opštine Konjic da izvrše neselektivno granatiranje Kalinovika, naseljenog Srbima.

Artiljerijske jedinice su oruđima velike razorne moći, u više navrata tokom maja i juna 1995. godine, ubili dete od 15 godina, teže i lakše ranili više dece i odraslih osoba i izazvali veliko razaranje.

- Osumnjičeni se tereti za ratni zločin protiv civilnog stanovništva - saopštilo je Tužilaštvo BiH.
Međutim, za analitičara Dževada Galijaševića ova optužnica je farsa kojom pokušava da se prikriju mnogo ozbiljniji ratni zločini koje je Dreković naredio.

- Plašim se da će on u pritvoru provesti 24 sata, zatim će biti pušten, a u montiranom procesu, koji će uslediti, epilog će biti oslobađajuća presuda. Nažalost, ova optužnica mi daje za pravo da to tvrdim jer kao da je napisana da prikrije, a ne osvetli sve događaje u kojima je ovaj ratni general učestvovao - ocenjuje Galijašević.

Prema njegovim rečima, Tužilaštvo BiH je imalo osnova da optuži Drekovića za događaje u Konjicu na početku ratnih sukoba, ali i zbog zločina koje je pod njegovom komandom počinio sadašnji imam sarajevske džamije kralja Fahda, Nezima Halilovića Muderisa, a zatim i za ratne zločine počinjene u Cazinu.

- Za događaje u Konjicu već je optuženo 13 pripadnika Armije BiH kojima je Dreković komandovao. Činjenica da ga nema ni na toj, ali ni na posebnoj optužnici pokazuje da ovakvom optužnicom pokušava da se prikrije njegova odgovornost. Isto se može reći i za zločine počinjene dok je na čelu Četvrte muslimanske brigade bio Halilović. Ovaj ratni komandant je sada imam jedinog verskog objekta u Bosni sa "diplomatskim statusom", a to je džamija kralja Fahda koja je zapravo rasadnik vehabizma i u Bosni, ali na celom Balanu - tvrdi Galijašević.

Pravosuđe rak-rana

Dževad Galijašević tvrdi da je optužnica protiv generala Drekovića jasan dokaz pokazuje da je suštinski pravosuđe BiH rak rana suživotu Bošnjaka i Srba.
- Zločin nema ni veru ni nacionalnost, ali pravosuđe BiH i te kako probira, pa su na meti isključivo Srbi. Zbog toga se ozbiljno mora porazmisliti o daljom sudbini ove institucije koja ne samo što ne doprinosi pomirenju dva naroda, već je faktički glavni uzročnik njihove sve oštrije podele - ističe Galijašević.

Imam tražio obnovu tužbe

Imam džamije kralja Fahda u Sarajevu Nezim Halilović je prošle godine bio najglasniji u zahtevima da se obnovi tužba za genocid protiv Srbije, falsifikujući podatke o broju poginulih muslimana tokom poslednjeg rata.
- Odustati od obnove tužbe je kao odustati od svoje države, a ko to sme da uradi i u čije ime? Kako će zločinci i inertna međunarodna zajednica položiti račune za 200.000 ubijenih Bošnjaka, za 40.000 silovanih Bošnjakinja, za više od 200.000 logoraša, za milion i po raseljenih Bošnjaka, za dve trećine moje domovine koja je okupirana - naveo je Muderis.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online