Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 27.11.2018.
00:22
J. Arsenović - Vesti A

Prognali i srpsku zastavu!

Zastava Republike Srpske ponovo će biti u Sarajevu, ispred kabineta srpskog člana Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika, potvrdili su u kabinetu prvog predsedavajućeg Predsedništva BIH u novom mandatu.

Srna
Simbol identiteta: Milorad Dodik u Predsedništvu BiH

- Za nas je ključno da je zastava Republike Srpske bila pred našim kabinetom, da je zastava naše Republike bila tokom zvanične svečane ceremonije predaje akreditiva predsedavajućem Dodiku. U ponedeljak ujutru će zastava ponovo biti ispred kabineta srpskog člana Predsedništva - kažu u Dodikovom kabinetu.

Zastava Republike Srpske, postavljena u hodniku zgrade Predsedništva Bosne i Hercegovine, uklonjena je nakon završetka radnog vremena. Dan ranije, isticanje zastave ovog entiteta u svečanom salonu, prilikom predaje akreditivnih pisama novog ambasadora Srbije u BiH, osudila su druga dva člana Predsedništva bošnjački Šefik Džaferović i hrvatski Željko Komšić, tvrdeći da je zastava unesena mimo službenog protokola.

- Unošenje zastave entiteta predstavlja kažnjivo delo i istovremeno, predstavlja narušavanje ugleda Bosne i Hercegovine i devalviranje samog svečanog čina prijema akreditivnih pisama ambasadora Srbije - smatra Džaferović.

Dodik je, međutim, uklanjanje zastave Republike Srpske ocenio kao nedopustivo i skandalozno. Poručio je da ga noćni atak na zastavu neće sprečiti da ona uvek bude istaknuta ispred njegovog kabineta. Uklanjanje zastave vidi kao poruku da tamo nema mesta za Srbe.

- To je moja potreba za simboličkim predstavljanjem svog identiteta i identiteta naroda kome pripadam i koga predstavljam i to može da smeta samo nekom ko nije dobronameran - rekao je on.

Još oštriji je bio portparol Dodikovog Saveza nezavisnih socijaldemokrata.
- Podsećam one koji su se usudili da na takav način tretiraju zvaničnu, zakonsku i ustavnu zastavu Republike Srpske, jednog od sastavnih i konstitutivnih delova BiH, da je, za razliku od takozvane Republike BiH koja je Dejtonskim sporazumom prestala da postoji, Republika Srpska u Dejtonu stekla i međunarodnu potvrdu - rekao je portparol SNSD-a Radovan Kovačević.

On je najavio da će SNSD zahtevati hitno uklanjanje zastave sa ljiljanima, kako kaže, takozvane Republike BiH iz kabineta bošnjačkog člana Predsedništva BiH.

U tamošnjoj javnosti se pitaju da li je sukob u tročlanom Predsedništvu oko zastave prolazna kriza, ili nagoveštava buduće odnose u kolektivnom šefu države? Emir Zlatar, predsednik Veća kongresa bošnjačkih intelektualaca, smatra da je isticanje zastave Srpske bespotreban potez, ali misli da je i ishitrena reakcija Džaferovića.

- Trebalo je prvo da razgovara sa Dodikom, pa onda da preduzima mere - kazao je Zlatar.

Nije krivično delo

- Isticanje zastave Republike Srpske nije nikakvo kriminalno delo, nikakvo krivično delo, kako se moglo zaključiti iz obraćanja bošnjačkog člana Džaferovića. Nije krivično delo i niko ne može odgovarati za to - smatra Srđan Perišić, profesor međunarodnih odnosa.

Može biti samo jedna

U Zakonu o zastavi Bosne i Hercegovine definiše se upotreba zastave BiH.
"Prilikom svih zvaničnih međunarodnih poseta, takmičenja i drugih skupova na kojima Bosna i Hercegovina učestvuje ili je predstavljena", piše u zakonu u kojim se situacijama koristi ovaj simbol državnosti.
Dodaje se da druge zastave iz BiH u tim prilikama neće biti isticane.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online