Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 25.11.2018.
16:30
Vestionline, Tanjug A

Dodik: Ja sam Srbin, ne Bosanac

Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik čestitao je danas 100 godina prisajedinjena Vojvodine Srbiji, važan dan naše nacionalne i državne istorije, i poručio da je on Srbin, a ne Bosanac.

Tanjug
Milorad Dodik: Želimo da saradnja i moje Srbije i Republike Srpske i srpskog naroda bude još veća

Na svečanoj akademiji u Srpskom narodnom pozorištu, Dodik je rekao da je na Aranđelovdan pre 100 godina srpska vojska oslobodila Banjaluku, donela slobodu i da su sve opštine banjalučke regije i njih 12 uz Drinu tražile prisajedinjenje Srbiji. 

- Nažalost, malo poznata činjenica, ali i nerealizovan zahtev. Mi tako i danas gledamo u Srbiju, jer je to naša zemlja, jer je snaga Srbije i njeno jedinstvo naš ponos - poručio je Dodik. 

Kao političar i predsedavajući Predsendištva BiH, poručio je da treba očuvati regionalnu stabilnost, Dejtonski sporazum i uvažavati međunarodni konktekst. 

- Sada ću malo kao Srbin. Žao mi je što nismo zajedno, žao mi je što te 1918. nismo i mi bili u istom ovom poduhvatu, nacionalnom i narodnom. Odupreli smo se mnogo čemu. Ja sam Srbin nisam bosanski Srbin. Ja sam Srbin pripadam srpskom narodu. Tako se osećam i verujem da nikoga ne vređa. Be voli kad me nazovete negde Bosancem - kaže Dodik

- Želimo da saradnja i moje Srbije i Republike Srpske i srpskog naroda bude još veća - poručio je Dodik i zahvalio predsediku Srbije Aleksandru Vučiću na tome što je odlučeno da se vazni datumi iz naše istorije obeležvaju zajednički. 

- Danas Republika Srpska i Srbija sarađuju i ovo je najviši maksimum koji smo postigli od postanka RS - kaže Dodik. 

Današnji datum je, navodi, u Vojvodini, datum ponosa. 

- Isto tako i nama, ali isto tako i malo sete i tuge zašto smo mi negde vani na nekoj drugoj stani - kaže Dodik.

Naveo je da da su Srbi u Prvom i Drugom svetskom ratu dali slobodu i doneli slobodu svima na ovim prostroiama i drugim narodima koji su, dodaje, na bazi tih sloboda pravli svoje republike, a kasnije u raspadu Jugoslavije svoje države. 

- Kao da smo bili krivi što smo im donosili slobodu, ili nismo na isti način gledali na slobodu. Možda je naša sloboda bila samo naša, a njihova tek pokusaj da dođu kansije do svoje države - rekao je Dodik. 

Kaže i da je jugoslovenska ideja bila greška kada su se drugi ujedinili sa nama, a onda na kraju tog veka, uz satanizaciju našeg naroda izašli iz zajedničke zemlje. 

Naglasio je da je Srbija danas na dobrom putu, vraća se svojim vrednostima, ekonomski, bezbednosno i odbrambeno jača. 

- To je naš naš ponos. Volimo Srbiju i slobodu - rekao je Dodik. 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online