Utorak 19. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 14.11.2018.
15:16
Vestionline, Tanjug, b92.net A

Crna Gora hoće da investira u Bugarsku, Borisov bi Srbiju

Crna Gora je zainteresovana da investira u nuklearnu elektranu u Bugarskoj, izjavila je crnogorska ambasadorka u Sofiji Snežana Radović.

pixabay.com
 

Bugarska nacionalna televizija (BNT) javila je da su se ambasadorka Radović i bugarska ministarka energetike Tamenuška Petkova sastale prošle nedelje kako bi razgovarale o energetskoj saradnji dve zemalja, pišu Vijesti. 

Petkova je tom prilikom obavestila ambasadorku o izveštaju koji je početkom prošle sedmice usvojen na sastanku Saveta ministara o proceduri za izbor investitora za nuklearno postrojenje "Belene". 

- Prema Petkovoj, pripremljeni dokument za izbor strateških investitora za izgradnju postrojenja 'Belene' uključuje mogućnost za manjinsko učešće velikih industrijskih i drugih potrošača struje iz Bugarske i susednih zemalja - objavio je bugarski javni servis posle sastanka. 

To bi, kako je dodao, moglo da se postigne kroz njihovo uključenje u kapital kompanije koja stoji iza projekta ili putem ugovora za kupovinu struje. 

Ambasadorka Radović je kazala da je Crna Gora zainteresovana da učestvuje u projektu kao manjinski akcionar, navela je tv BNT. 

Petkova i Radović su se dogovorile da uspostave zajedničku radnu grupu koja bi razmotrila mogućnost izvoza električne energije. 

BNT ističe da njihov sastanak predstavlja nastavak pregovora bugarskog i crnogorskog premijera Bojka Borisova i Duška Markovića, koji su održani u septembru. 

Borisov je tom prilikom kazao da ga zanima transfer struje između Crne Gore i Italije, "jer mi imamo dva nuklearna reaktora i spreman teren za gradnju nuklearke". 

- Predložio sam da napravimo mešovitu kompaniju, možda uz neko simbolično učešće u izgradnji naše nuklearke. Možda i sa kolegama iz Srbije, da bismo prenosili tu energiju, naravno, i prema Italiji, na bazi onoga što vi gradite sa Italijom. Mislim da bi to bio jako dobar, profitabilan projekat - poručio je Borisov. 

Bugarska vlada je proletos zatražila od parlamenta da ukine zabranu za razvoj tog 10 milijardi evra vrednog projekta, posle šest godina od njegovog otkazivanja. 

Bugarska je 2012. godine otkazala projekat nuklearne elektrane snage 2.000 megavata nakon neuspelog pokušaja da pronađe investitore.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online