Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 30.10.2018.
00:22
J. Arsenović - Vesti A

Litija jača od zabrane

Crnogorske vlasti nastavljaju sa antisrpskim potezima, ali oni Srbi koji se ne odriču svog identiteta i pored pretnji na svakom koraku, iznalaze načine da doskoče zabranama i diskriminaciji. Tako je u Pljevljima i pored povlačenja dozvole lokalnih vlasti, u petak obeležen Dan oslobođenja grada i ujedinjenja Crne Gore i Srbije.

pvsvitanje.me
Narodna proslava: Saborna povorka kroz grad

Iz Srpskog nacionalnog saveta Crne Gore poručuju da je i pored zabrane i ogromnog broja policije, koja je gotovo blokirala grad Pljevlja, u prepunom hramu i porti Crkve Svete Petke, uz program crkvenog hora "Sveti novomučenik Stanko" iz Nikšića i srpskih umetnika i etno-pojaca, više stotina građana prisustvovalo obeležavanju svečanosti.

- Nakon toga mirnom šetnjom, uz zapaljene sveće, otišli su do zgrade Opštine Pljevlja, pevajući "Tamo, daleko", koja je simbol tog oslobodilačkog vremena - saopštio je predsednik Saveta Momčilo Vuksanović.

Vlast u Pljevljima koju predvodi Demokratska partija socijalista, a u kojoj su još i Bošnjačka stranka i socijaldemokrate, zabranila je skup, uz obrazloženje da organizatori nisu u prijavi naveli da akademijom, osim krsne slave, obeležavaju i 100 godina oslobođenja i ujedinjenja Crne Gore i Srbije, što je događaj, kako kažu, "po svojoj sadržini suprotstavljen državnim tekovinama Crne Gore i nije primeren ni istorijskom ni savremenom trenutku Crne Gore i Pljevalja".

Svečanosti povodom Svete Petke i oslobođenja i ujedinjenja Crne Gore i Srbije održavaju se u Pljevljima već decenijama, jer je ovaj grad na taj datum, 27. oktobra, dva puta oslobođen - 1912. godine od Turske i 1918. godine od Austrougarske.

U režimskoj antisrpskoj histeriji i Albanci u Crnoj Gori daju svoj značajan doprinos, pa je tako na Crkvi Svetog Jovana Krstitelja u Svaču kod Ulcinja postavljena albanska zastava, ali vlasti još nisu odreagovale.

Hram u Svaču dospeo je u žižu javnosti letos kada je grupa Albanaca sprečila mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija da sa sveštenstvom služi liturgiju na ostacima drevnog hrama.
Bivši predsednik Crne Gore Momir Bulatović smatra da je neodrživo stanje da u Crnoj Gori kontrolni paket akcija u svađi između pravoslavaca drže Albanci i muslimani.

- Meni je žao današnje Crne Gore i stidim se mnogih postupaka crnogorskih vlasti. Počev od nesrećnog priznanja Kosova, preko malih zađevica i čarki sa Srbijom, do priče da će patrijarhu srpskom Irineju da zabrane dolazak u Crnu Goru. Dokazivati crnogorsku samobitnost na antisrpstvu je suludo i to je nemoguća misija - poručio je Bulatović, a prenosi Sputnjik.

Nema rušenja na Rumiji

Crkvi na Rumiji, koju je izgradila Mitropolija cnrogorsko-primorska, crnogorski premijer Duško Marković zapretio je rušenjem jer je, kako je rekao, nelegalna. I pored slanja inspekcije od ove pretnje neće biti ništa. Građevinska inspekcija je konstatovala da se ne izvodi nikakva nova gradnja, već da se postojeća crkva oblaže kamenom i sređuje krov.

Bećirović: Srpska Sparta odrekla se pravoslavlja

Pisac i publicista Komnen Bećirović, koji više od pola veka živi u Parizu, zloupotrebu Lovćena, rušenje crkve a potom izgradnje monumentalnog mauzoleja Njegošu vidi uvod u sadašnja antisrpska dešavanja u Crnoj Gori koje je poprimilo, kako kaže, razmere samozatiranja.
- Odricanjem od srpstva čija je Crna Gora vekovima bila tvrđava, srpska Sparta se odrekla od pravoslavlja čiji je bila svetionik u tami vekova. Odrekla se Nemanjića, tvoraca jedne od najblistavijih civilizacija, i posebno se odrekla Svetog Save - ocenio je Bećirović za portal IN4S.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online