Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 25.10.2018.
22:30
b92.net A

Novi skandal u emisiji HRT; "Rehabilitacija ustaštva"

U emisiji "Dobro jutro, Hrvatska" na HRT-u je predstavljen "Festival domoljubnog filma 'Gordan Lederer'".

pixabay.com
 

Tokom predstavljanja, voditeljka je reklamirala revizionističku knjigu i film "Mit o Jasenovcu", kao i film Jakova Sedlara "Sto godina srbijanskoga terora u Hrvatskoj 1918-2018".

Portal "Indeks" je uz ocenu "skandalozno" preneo da je grafičko rešenje filma "Sto godina srbijanskoga terora u Hrvatskoj 1918-2018", slično američkom spomeniku "Maunt Rašmor", na kojem se iznad hrpe požutelih lobanja nalaze likovi Aleksandra Karađorđevića, Svetozara Pribićevića, Milorada Pupovca i Aleksandra Vučića. 

U studiju su sedeli autor festivala Marijan Capek i potpredsednik Udruženja hrvatskih dobrovoljaca "domovinskog rata" Smiljan Tomašević. 

Capek je, predstavljajući zatim program festivala, nabrojao filmove među kojime su i naslovi "Štafeta smrti" i "Dr Franjo Tuđman – junak domovinskog rata". Nakon njega, Tomašević je nastavio listu filmova - "Krvava berba grožđa", "Ovčara - neispričana priča", "Jazovka", "Broj 55". 

Posebno je izdvojio premijeru Sedlarovog filma "Sto godina srbijanskoga terora u Hrvatskoj

1918-2018" u Zaprešiću. 

Nakon njegovog izlaganja, javila se voditeljka ističući drugi naslov. 

- Tu je i 'Mit o Jasenovcu' od Romana Leljaka. Drago mi je da ste i njega uključili, on je puno istraživao o ovome, tako da će biti zanimljivo pogledati njegova dva filma - rekla je voditeljka. 

Na to joj je Tomašević odgovorio da veruje da je društvo u Hrvatskoj zrelo i da može da se suoči s prošlošću. 

- Treba ići s istinom i krajnje je vreme da se ne delimo na leve i desne i da moramo prihvatiti prošlost onakvu kakva jeste - rekao je Tomašević. 

“Indeks” je, kako navodi, o celom slučaju poslao pitanje HRT-u. Portal ističe da knjiga "Mit o Jasenovcu" relativizuje fašizam, umanjuje broj žrtava logora i pokazuje simpatije prema ustaškom pokretu i NDH. 

Čelnici Samobora i Čakovca već su se ogradili od prikazivanja ovog filma i oštro osudili pokušaj istorijskog revizionizma "najmračnijeg doba hrvatske istorije".

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta, izjavio je da je to još jedan u nizu dokaza da Hrvatska radiotelevizija (HRT) aktivno radi na rehabitaciji ustaštva i NDH. 

"Na HRT se, između ostalog, veliča jedan od glavnih promotera ustaštva i čoveka koji peva o klanju Srba Marko Perković Tompson, za koga se kaže da vaspitava nove generacije Hrvata patriotizmu i čestitosti, na HRT-u se veliča terorista i otmičar aviona Zvonko Bušić, na HRT-u gostuju istoričari i druge ličnosti koji otvoreno govore da je najveća fabrika smrti na Balkanu Jasenovac bio sabirni i radni centar u kome su logoraši gledali pozorišne predstave i bavili se sportskim aktivnostima", ukazuje se u pisanoj izjavi. 

Linta ističe da je jedan od glavnih ciljeva HRT-a da aktivno doprinese potpunoj reviziji istorije Drugog svetskog rata i čitavog 20. veka na prostoru bivše Jugoslavije. 

"To u suštini znači da se obe Jugoslavije predstave kao tamnice hrvatskog naroda, Srbi kao agresori i zločinci, nacistička NDH kao prava država hrvatskog naroda, a ustaški zlikovci kao borci za hrvatsku slobodu, mučenici i šehidi", dodaje se u izjavi.

POVEZANE VESTI

Petak 26.10.2018. 12:29
Ајде да зближимо Вучића са Кроатима :)))))))
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online