Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 25.10.2018.
10:33
Tanjug, Vestionline A

Pamer: Malverzacija na izborima je bilo, bez uticaja na ishod

Austrijski ambasador u BiH Martin Pamer izjavio je da je, prema informacijama iznesenim u javnosti, na proteklim izborima u BiH, bilo velikih manipulacija, koji, kako kaže, nisu doveli do neke posebne promene što se tiče izbornog rezultata.

youtube.com/ TV Alfa
Martin Pamer

Barem se, naveo je, tako ponašaju aktuelni akteri.

- U svakom slučaju, pitanja izborne krađe su stvari kojima treba da se pozabave nadležne institucije i pravosuđe. U Austriji je tako, kada se utvrde neregularnosti, dolazi do ponavljanja izbora. Ali ono što treba gledati kritički je retorika na svim stranama. To su praktično pretnje biračima. Isto tako mala izlaznost na izbore je problem, ali i kompleksnost ukupnog procesa izbora - naveo je Pamer u interjuu za sarajevski portal Klix.

Ausrijski diplomata, koji završava svoj mandat u Sarajevu, kaže i da mnoge primedbe ODIHR-a i drugih međunarodnih institucija nisu uvažene. 

commons.wikimedia.org/Official White House Photo by Lawrence Jackson

Pročitajte još:

Hrvati u BiH jedinstveni: Komšić nelegalan i neligitiman

BiH peta u Evropi po siromaštvu

Šta je potrebno da Bosna postane prava država?

- Ali BiH je suverena država i stvar je do ljudi koji ovde žive i na njihovim političkim predstavnicima je da probleme rešavaju. Očekivanja da će se pojaviti neki protektor ili da će neko s sastranke doneti rešenje su svakako pogrešna. Bilo bi važno da međunarodna zajednica pokaže više jedinstva i da zajedno s domaćim političarima rešava probleme u interesu državljana ove zemlje - rekao je Pamer.

Prema njegovim rečima, raspad, secesija, izgradnja nekih malih kneževina unutar ove države, a u interesu nekih oligarhija, za neke su možda privlačne ideje, ali vode u pogrešnom smeru.

A vremena za gubljenje nemamo, konstatuje austrijski diplomata i dodaje da je i Evropa pred velikim izazovima, od različitih novih ratova, preko migracija prema Evropi, unutar Evropske unije i iz Evrope, do drugih globalnih pitanja poput klimatskih promena, pitanja okoline, kao i preživljavanja evropskog modela življenja i evropskih predstava o vrednostima.

Upitan kako komentira diplomatsku ofanzivu hrvatskog premijera Andreja Plenkovića u EU, a povodom izbora Željka Komšića u Predsedništvo BiH, Pamer je rekao da prvo treba reći da, ako su izbori provedeni na zakonit način, onda je Željko Komšić u postojećem sistemu legalno izabran.

- Pitanje legitimiteta, dakle političkog gledanja njegovog izbora, kao što je poznato, različito se ceni. Na ovom primjeru se vrlo dobro mogu prepoznati protivrečnost samog sistema. Činjenica je da tri konstitutivna naroda treba da budu ravnopravna, ali da ne mogu postići to da u Predsedništvu imaju svoje predstavnike, pa i ukoliko to gledamo kao simbolične funkcije. Ako bosanski Hrvati kažu da su diskriminisani u tom pogledu, ja to mogu razumeti - rekao je.

Ali istovremeno, bosanski Srbi su u FBiH diskriminisani, a Hrvati i Bošnjaci u RS-u, rekao je Pamer.

A čovek bez pripadnosti jednom od tri konstitutivna naroda ili bez nacionalnog opređeljenja, znači "Ostali", svuda u BiH je de facto ili de jure diskriminisan, jer ne može biti izabran na političke funkcije. 

- Kod Hrvata se to sada najjače postavlja kao pitanje, jer ima najjače dejstvo na politički legitimitet. Ali moram napomenuti da su pre izbora održani dugotrajni pregovori o mogućim rešenjima za Izborni zakon. Moj utisak je, nakon svega, da sve strane nisu bile dovoljno spremne na kompromis i da se nisu približili jedni drugima. Rezultat izbora onda izgleda srazmerno tome - kazao je ambasador Pamer.

Što se tiče suseda BiH i njihovog odnosa prema tome da se određena grupa unutar države smatra grupom koju je potrebno zaštititi, taj pristup se, kaže Pammer, u određenoj meri može razumeti. 

Naveo je primer da takav pristup ima Austrija prema žiteljima Južnog Tirola.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online