Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 16.10.2018.
13:00
Đ. Barović - Vesti A

Godišnjica stradanja gospićkih Srba

Jedan od najkrvavijih ratnih zločina u Hrvatskoj odigrao se početkom rata, u jesen 1991. godine u Gospiću, kada su hrvatske paravojne formacije u saradnji sa lokalnom policijom u samo nekoliko dana terora pohapsile i likvidirale više stotina Srba.

EPA/Paul Vreeker
Ratni komandant 118. brigade HV-a Mirko Norac u Haškom tribunalu

Prema podacima Dokumentaciono-informativnog centra Veritas tada je ubijeno 124 Srba, među kojima i 38 žena. Do sada su pronađeni i sahranjeni posmrtni ostaci samo 50 likvidiranih, dok se za ostalima još traga.

Najveći zločini odigrali su se između 17. i 18. oktobra.

Direktor Veritasa, Savo Štrbac objašnjava da je lov na Srbe bio organizovan i sistematičan.

- Naoružani do zuba i sa maskama, hrvatske snage su upadale u kuće i stanove mahom najviđenijih Srba i likvidirali ih na najmonstruoznije načine na više lokacija u Gospiću. Među likvidiranima su i deset bračnih parova i četiri para po jednog roditelja i deteta. Međutim, ovaj ratni zločin se izdvaja od drugih i po činjenici da je o divljanju i ubistvima bio upoznat kompletan državni vrh Hrvatske - ističe Štrbac.

Zločine u Gospiću među prvima je istraživalo Tužilaštvo Haškog tribunala, ali je ovaj slučaj, pre podizanja optužnica, bez jasnog razloga, ustupljen hrvatskom pravosuđu.

Štrbac navodi da je Županijsko državno tužilaštvo u Rijeci tek 2001. godine podiglo optužnice.

- Zbog bezrazložnog hapšenja i ubistva najmanje 50 ljudi, optužena su petorica pripadnika hrvatske vojske i policije, a pravosnažnom presudom dve godine kasnije, na 15 godina osuđeni su Tihomir Orešković, tadašnji sekretar Operativnog štaba u Gospiću, na 12 godina Mirko Norac, tadašnji komandant i na deset godina Stjepan Grandić, tadašnji komadant Druge bojne. Međutim, tom istom presudom i Orešković i Norac i Ivica Rožić su oslobođeni optužbe za likvidaciju trojice Srba iz Karlobaga, koji su 25. oktobra 1991. godine odveženi i ubijeni na lokalitetu Crni Dabar na Velebitu. Protiv poslednjeg sa spiska optuženih, Milana Čanića, tužilaštvo je samo odustalo od procesa - podseća Štrbac i dodaje da je na suđenju "van svake sumnje" utvrđeno da su sva ubistva bila planirana.

- Ipak, mada je u ubistvima učestvovalo na desetine drugih pripadnika vojske i policije do danas ni protiv jednog nije pokrenuta istraga ili podignuta optužnica - zaključuje Štrbac.

U Gospiću je prema popisu iz 1991, od 9.025 meštana, Srba bilo 36 procenata, a na popisu održanom dvadeset godina kasnije, u tom gradu je manje od pet odsto Srba.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online