Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 16.10.2018.
00:44
Đ. Barović - Vesti A

Poziv na linč Srba

Na incijativu gradonačelnika Vukovara Ivana Penave u subotu je u ovom gradu, prema policijskim izveštajima, oko 10.000 desničara iz cele Hrvatske prozvalo aktuelnu vlast zbog "sramotnog ćutanja državnih institucija kada je reč o procesuiranju svih odgovornih za ubijene i nestale žrtve agresije na Vukovar i Hrvatsku". Na skupu je takođe poručeno da bi Hrvatska zbog navodnog neprocesuiranja ratnih zločina morala da uslovi Srbiju i njeno članstvu u EU.

Tanjug
Protest u Vukovaru

- Ne dozvolite da se za zločine počinjene na hrvatskom tlu sudi izvan Hrvatske. Uslovite sve ove zahteve utemeljene na razumu i pravdi ulaskom Srbije u EU - rekao je Penava i pozvao vlasti u Zagrebu da ukinu zakon o aboliciji učesnika u ratnih sukobima na tlu Hrvatske, a da se osnuju "specijalizovani sudovi" za ratne zločine.

Međutim, Dragan Crnogorac, savetnik načelnika opštine i donedavni predsednik Zajednice srpskih opština, kaže za "Vesti" da iako se sve vreme spekulisalo da je protest usmeren protiv vlasti u Hrvatskoj, u praksi se pokazalo da su glavna meta ponovo bili Srbi i da je još jednom otvoren poziv za "javni linč" svakoga ko se tako izjašnjava.

- Još jednom su Srbi oglašeni glavnim krivcima za apsolutno sve što se događa u Hrvatskoj. Međutim, atmosfera na mitingu je bila samo kap koja preliva čašu, pošto se već nedeljama žigošu mnogi Srbi iz Vukovara, počev od srpskog dožupana u Vukovaru Đorđa Ćurčića, a zatim i drugih Srba čiji je jedini greh što rade u gradskim preduzećima. Svi su već osuđeni i bez presude i bez optužnice - ističe Crnogorac.

On dodaje da je na ovaj način direktno ugrožena bezbednost prozvanih Srba i njihovih porodica.

- Kada se na ulici donosi presuda, tada je potpuno nebitno šta je istina i da li su ti ljudi uopšte bili u Vukovaru 1991. Ali, drugo se nije moglo ni očekivati jer su skup organizovali isti oni koji su prethodno rukovodili skidanjem dvojezičnih tabli sa državnih institucija. Hrvatska će iduće godine preuzeti predsedavanje Evropskim parlamentom, pa će imati čime da se podiči, a to je javni linč protiv građana Evropske unije, doduše, građana drugog reda pošto je reč o Srbima iz Hrvatske - zaključuje ironično Crnogorac.

Sukob unutar HDZ?

Mnogi analitičari iz Hrvatske ocenjuju da je reč o prvom, otvorenom sukobu unutar vladajuće HDZ, u kojoj su i Penava, ali i aktuelni premijer Hrvatske, Andrej Plenković koji se prethodno otvoreno izjasnio protiv ovog mitinga. Istovremeno, Penava je na mitingu pročitao odlomke iz knjige Vladimira Šeksa, ali je na pomen njegovog imena, masa negodovala uz zvižduke i povike "Udbaši, udbaši".

 

Utorak 16.10.2018. 19:32
Очигледно је да их на овој слици има 10 000. :-))))))))
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online