Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 11.10.2018.
23:34
Tanjug, Vestionline A

Mora li Crna Gora kaznama da brani himnu?

Hoće li zakon koji predviđa kaznu od 300 do 2. 000 eura plaćaju svi koji ne budu ustajali tokom intoniranja crnogorske himne "Oj, svijetla majska zoro", ukoliko bude prihvacćen, prevaspitati deo građana koji ne poštuju tu himnu, zavisi, opšta je ocena, od toga koja će strana biti upornija, ali je jedinstven stav da državni simboli moraju da se poštuju i da sili tu nema mesta.

pixabay.com
 

Heraldičar Dragomir Acović objašnjava da pitanje simbola jedne zemlje zadire u suštinu nečega što se podrazumeva kao pitanje identiteta, ali da se kaznenim sistemom ne mogu naterati ljudi da nešto poštuju i prihvate.

- To možete da uradite i sprovodete uz primenu sile, ali je pitanje koliko će to da vas košta i koliko će ko moći da izdrži, odnosno koja će strana biti upornija - navodi Acović za Tanjug.

Smatra da je od sile mnogo efikasniji društveni i javni ostrakizam, odnosno da osoba koja izražava nepoštovanje prema drzavnim simbolima doživljava javni ukor i prezir od strane sugrađana.

- Sećamo se kada je fudbaler koji nije bio etnički Srbin (Adem Ljajić) odbio da peva himnu na utakmici, reakcija tada nije bila ni novčana ni zatvorska kazna, već je to bilo izražavanje nezadovoljstva i negodovanja suigrača i navijača i to je legitimno - objašnjava Acović.

On jedan od razloga za nepoštovanje crnogorske himne vidi u načinu na koji je ona usvojena i proglašena, kao i to je što se u njoj nalaze dve strofe čiji je autor Sekula Drljević, crnogorski fašista i zastupnik teze da su Crnogorci zapravo Hrvati, te da je moguće da se zbog toga deo građana oseća nezadovoljno i ne želi da u toj verziji poštuje himnu.


I mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, koji kaže da je jedanput i on ustao prilikom intoniranja himne jer je smatrao da je to pristojno, kao argument zbog koga razume zašto jedan dobar deo crnogorskih građana ne želi da ustaje na himnu, navodi Drljevića. 

- Ovo je na neki način himna Sekule Drljevića. Sekula Drljević je omražena ličnost. Ova himna je prvi put pevana u Staroj Gradiški kada je Sekula Drljević zajedno sa ustašama pobio 150 crnogorskih oficira - istakao je Amfilohije".

On zamera crnogorskom premijeru Dušku Markoviću što, kako kaže, poziva građane da prijavljuju one koji ne ustaju prilikom intoniranja.

Crnogorski politički analitičar Igor Damjanović takođe smatra da je problem to što narod u Crnoj Gori punih 13 godina nije prihvatio himnu u kojoj je deo teksta Sekule Drljevića, najsramnije ličnosti crnogorske istorije. 

- S obzirom da je crnogorska vlast za stihove himne odabrala delo jednog fašiste, ne treba da čudi što i njihovo poštovanje nameće zakonima koji u sebi sadrže fašističke odredbe - kaže Damjanović. 

Crnogorski premijer je, obrazlažući razloge za pooštrene sankcije, naveo da gotovo nema nijedne države na svetu koja na takav način ne štiti svoje dostojanstvo i svoje državne simbole i da se na sličan način ponašaju Srbija, BiH, Slovenija, Hrvatska.

Direktor Jukoma Milan Antonijević smatra da krivični zakonik u Srbiji, a i u regionu, omalovažava državne simbole, himnu i neke druge zaštićene simbole državnosti, ali da vid kažnjavanja kao u Crnoj Gori ne može naići na opravdanje.

Naročito, kako kaže, ne može naići na opravdanje u sredinama koje su multietničke, u kojima postoje određeni nasleđeni problemi i mogućnost sukoba. 

Antonijević smatra da je potrebna jasna i šira rasprava u okviru crnogorskog društva o tome šta su namere takvog kažnjavanja i zbog čega se ono uvodi, kao i oko pitanja na koji način bi se taj zakon sprovodio. 

Govoreći o poštovanju državnih simbola u Srbiji, Antonijević je kazao da postoji krivično delo nepoštovanja državnih simbola, i da nema većih problema u sprovođenju zakona. 

- Jer ukoliko se ide ka preteranoj zaštiti mogu se izazvati kontraefekti. Zaštita u Srbiji uređena je na jasan način koji može da se kvalitetno sprovodi i mislim da tu nema potrebe za nekim većim izmenama - naveo je Antonijević.

Crnogorska vlada usvojila je prošle sedmice predlog Zakona o državnim simbolima, kojim je, između ostalog, predviđeno da građani koji ne ustanu tokom himne mogu biti kažnjeni kaznom od 300 do 2.000 evra.

Generalna proba za opravdanost uvođenja strogih sankcija za nepoštovanje crnogorske himne mogla bi biti odigrana večeras, na podgoričkom stadionu gde se prvi put sastaju fudbalske reprezentacije Srbije i Crne Gore uz intoniranje himni "Bože pravde" i "Oj svijetla majska zoro". . 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online