Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 10.10.2018.
00:25
E.V. A

Srpski barjak u Sarajevu

Milorad Dodik poneće zastavu Republike Srpske u Predsedništvo BiH, pošto je pobedio Mladena Ivanića na izborima koji su uprkos strepnjama prošli bez ozbiljnih incidenata.

EPA/Vladimir Stojakovic
Pobednik: Milorad Dodik

Dodik je zapevao pesmu pokojnog Luisa "Slike u oku", a razlog za slavlje do ranog jutra bio je i uspeh njegovog SNSD-a koji je osvojio oko 40 odsto glasova. Međutim, Dodik je stigao i da iznese redosled poteza na novoj dužnosti.

On je posle objavljivanja prvih rezultata telefonom razgovarao s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i rekao da će se s njim sastati pre nego s kolegama u Predsedništvu BiH.

Dodikova najava polaganja zakletve "pre svega u Narodnoj skupštini RS" i unošenja zastave RS u Predsedništvo BiH simbolično oslikava program, pošto je rekao da će sa nove funkcije prvo zatražiti da bude ukinut visoki predstavnik za BiH koji nadgleda sprovođenje civilnog aspekta Dejtonskog sporazuma. Tu dužnost sada obavlja Valentin Incko.

- Ukoliko ostali članovi Predsedništva BiH žele da prihvate predlog imaće dijalog. Jer, ako hoće da naprave malo jaču Bosnu nego što je danas, onda moraju da izbace visokog predstavnika. Pokušaću da svojim diplomatskim kontaktima obezbedim podršku za to. Znam da Rusija prihvata, da većina zemalja prihvata, da su Srbija i Hrvatska saglasne. Ostalo je još da se saglasi Amerika - rekao je Dodik.

Po podršku kod Trampa

Tanjug
Donald Tramp

On je kazao da u BiH postoji stara američka administracija koja radi po recidivima prošlosti, ali da će pokušati da pošalje pismo predsedniku SAD Donaldu Trampu i zatraži njegovu podršku da se ukine visoki predstavnik.

- Verujem da ću uspeti da dođem do Trampa. Tražiću da to bude zvaničan stav Predsedništva, jer ukoliko Bosna želi da bude suverena zemlja u punom međunarodnom kapacitetu onda mora da radi bez visokog predstavnika - rekao je Dodik.

Stranci lete iz Ustavnog suda

Dodik je istakao da će tražiti i da stranci više ne budu u Ustavnom sudu BiH.

- To će biti jedan od mojih prvih zahteva. Ako ne bude dijaloga na tu temu i ako je drugi predstavnici u Predsedništvu ne prihvate, onda ni ja nemam razloga da prihvatim bilo šta što oni misle da treba da urade - rekao je Dodik i obećao da će pokušati da ojača poziciju RS i srpskog naroda u okviru BiH.

U skladu s tim, Dodik namerava da putem video linka iz kancelarije u Istočnom Sarajevu učestvuje u sednicama Predsedništva BiH, gde će Bošnjake predstavljati naslednik Bakira Izetbegovića, kandidat SDA Šefik Džaferović, koji je dobio gotovo 38 odsto glasova, a Hrvate kandidat DF Željko Komšić kome je poverenje ukazalo 49 odsto birača.

Vođstvo od 61.247 glasova

Centralna izborna komisije (CIK) BiH je nakon obrađenih 84,33 odsto biračkih mesta saopštila da je kandidat koalicije SNSD-DNS-SP za člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Milorad Dodik osvojio 293.622 glasa. Dosadašnjem srpskom članu Predsedništva BiH i kandidatu Saveza za pobedu Mladenu Ivaniću poverenje je ukazalo 232.375 birača. Razlika je 61.247 glasova.
Milorad Dodik 54,06 odsto
Mladen Ivanić 42,79 odsto

Ivanić sumnja u rezultate

Mladen Ivanić rekao je da je ostvario mnogo bolji rezultat nego na prethodnim izborima.
- U Banjaluci je mrtva trka, ja sam pobedio u gradskim sredinama, a Dodik u seoskim - rekao je Ivanić i istakao da je pobedio u Doboju, Bijeljini i Šamcu.
On je kazao da će tražiti ponovljeno brojanje i da je bilo dosta nelogičnosti u Zvorniku.

Kusturica čestitao

N. Đurović
Emir Kusturica

Srpski režiser Emir Kusturica telefonom je čestitao izbornu pobedu Miloradu Dodiku i Željki Cvijanović.
On je istakao da je to i pobeda srpskog naroda i Srpske, te veliki doprinos njenom očuvanju i opstanku.

Cvijanovićeva nova predsednica

Vlada Republike Srpske
Željka Cvijanović

Prema prvim preliminarnim rezultatima izbora u BiH, kandidatkinja SNSD i premijerka Željka Cvijanović naslediće Milorada Dodika na mestu predsednika RS.

CIK je na osnovu 1.760 obrađenih od ukupno 2.240 biračkih mesta saopštio da u izbornoj trci Željka Cvijanović sa 234.912 glasova vodi ispred kandidata Saveza za pobedu Vukote Govedarice (SDS) koji je usvojio 210.066 glasova.

Cvijanovićeva je potom proglasila pobedu rečima da "Govedarica ne može da stigne tu razliku."
- SNSD radi za jaku Republiku Srpsku - poručila je Cvijanovićeva građanima.

Željka Cvijanović 47,67 odsto
Vukota Govedarica 42,63 odsto

Pobeda Salkića i Jerkovića

U trci za potpredsednike RS vode kandidat SDA Ramiz Salkić iz reda bošnjačkog naroda, koji i sada obavlja tu funkciju i Hrvat Josip Jerković iz koalicije okupljene oko HDZ BiH.

NEZADOVOLjNI SARAJLIJA IZBAČEN IZ PARLAMENTA BIH

Na konferenciji za medije CIK BiH Fadil Ćerimagić, čija je majka umrla pre 11 godina, pitao je komisiju zašto je njeno ime i dalje u biračkom spisku. Odgovor nije dobio, a obezbeđenje ga je izbacilo iz zgrade Parlamenta BiH uz obrazloženje da nije novinar, pa je zaplakao od muke. Jedino mu je rečeno da ostavi dokumenta kako bi rešili slučaj.

- Slali su me već opštinskim komisijama da ja izbrišem majčino ime sa spiska. Majka je umrla pre 11 godina i ja sam to prijavio, a od mene traže da idem okolo - rekao je Ćerimagić i ispričao da je istog dana neka žena došla u sarajevsku Medicinsku školu i prijavila da su na listi njene dve umrle sestre.

Zvezdaša za predsednika

Mnogi građani BiH nezadovoljni predloženim kandidatima dopisali su imena onih koje bi želeli da vide u Predsedništvu. Na listi su se našli nekadašnji napadač FK Sarajeva i Crvene Zvezde Husref Musemić, fudbaler Liverpula Mohamed Salah, a glasalo se i za Kristijana Ronalda, Lea Mesija i Luku Modrića. Jedan birač je glasao za nemačku kancelarku Angelu Markel, uz poruku "svi će u Nemačku", a izrazio se i zaljubljenik u muziku koji je odabrao nepostojeću "koaliciju za rokenrol".

VAPAJ ESTRADE NIJE POVEĆAO IZLAZNOST

Vesti
Halid Bešlić

Izlaznost se procenjuje do 55 odsto, iako su u poslednjem satu izbornog dana glumci i estradni umetnici iz BiH pozivali građane da glasaju.

- Ljudi, izlazite i glasajte, ako mislite da imate nekoga ko će vas predstavljati. I dobro razmislite kome dajete svoj glas - poručio je Goran Bregović, odnedavno opet nastanjen u Sarajevu.

Glumac i voditelj Dragan Marinković Maca je svim građanima BiH ukazivao da uvek ima nekoga za koga vredi glasati i makar pokušati sa promenama. Njegov Kolega Tarik Filipović, Zeničanin na radu u Zagrebu, molio je ljude da glasaju za bilo koga.

Oglasio se i Halid Bešlić, koji boravi u Nemačkoj:"Ljudi, važno je, izlazite iz kuća i glasajte."

Zlatni ljiljan vodi Hrvate

Hrvate će u Predsedništvu BiH predstavljati Željko Komšić iz Socijalističke partije BiH i to zahvaljujući glasovima Bošnjaka. Naime, Hrvati nemaju svoj entitet kao Srbi, pa glasaju u FBiH zajedno s većinskim Bošnjacima koji nisu propustili priliku da ih preglasaju i izaberu favorita SDA Komšića.

Komšićev otac je Hrvat, a majka Srpkinja je poginula u Sarajevu. Za vreme rata u BiH Željko Komšić je bio pripadnik takozvane Armije BiH i odlikovan je Zlatni ljiljanom.
On je već bio na ovoj funkciji u dva mandata (2006-2014.), a sada je pobedio i smenio Dragana Čovića iz HDZ BiH.

Dragan Čović je priznao poraz i dodao da je zadovoljan što je među Hrvatima dobio 80 odsto glasova.

- Sada se vidi prevaga najbrojnijeg naroda. To nije dobro za bošnjački narod i BiH i može izazvati neviđenu krizu - poručio je Čović.
Komšić mu je odgovorio da ne zna o kakvoj je krizi reč i poručio Hrvatima:"Ja sam vaš predsednik."


 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online