Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Ponedeljak 08.10.2018.
11:58
Vestionline, Tanjug A

Josipović: U BiH je sve otišlo tamo gde nije trebalo

Nekadašnji predsednik Hrvatske, Ivo Josipović, saglasan s procenama da će rezultati osmih opštih izbora u BiH izazvati političku i ustavnu krizu.

pixabay.com
 

To je procena i aktuelnog hrvatskog člana Predsedništva BiH, Dragana Čovića koji je poražen na izborima od predsednika DF, Željka Komšića, sa kojom je, kako kaže Josipović, apsolutno slaže.

- Čini mi se da je, između ostalog, rezultat izbora, koji očito Hrvatima nije drag, i rezultat politike koja je otišla tamo gde nije trebalo - kaže Josipović.

On misli da je trebalo, kao što je jedno vreme i radio HDZ BiH, naglasak držati na evropskim temama i profilisati hrvatski korpus kao najvažniji proevropski faktor, a otišlo se u nacionalističko prepucavanje i ovo je posledica. 


Josipović je za regionalnu N1 tv ukazao ukazao da je to motivisalo bošnjačko biračko telo da glasa ne za Bošnjaka nego za hrvatskog predstavnika i rezultat je takav kakav je. 

Izborni sistem, primetio je, nažalost, pomaže takav način, ali ovo su legalni rezultati izbora i tome se, kaže, treba prilagoditi.

- Treba okrenuti novu stranicu i formirati neku novu politiku, jer ova neće dati rezultat - uveren je Josipović. 

Bivši hrvatski predsednik veruje da će se hrvatska politika u BiH, nakon ovih izbora, još više povezati sa Republikom Srpskom i izabranim srpskim članom Predsedništva BiH Miloradom Dodikom. 

Objašnjavajući tu tezu, Josipović kaže da će se pri donošenju odluka u Predsedništvu očekivati od Dodika da podržava ono što hrvatski političari artikulišu kao hrvatsku politiku. 

Na pitanje zašto je Dodiku bilo važno da uđe u Predsedništvo BiH, koje on, kako se konstatuje, realno ne priznaje, Josipović kaže da je to politička pozicija s koje se može uticati na globalnu politiku. 

Josipović veruje da će Dodik i sa nove pozicije nastaviti sa političkom idejom o praktično odvajanju RS od BiH, odnosno na formalnom ostanku, ali na potpunoj separaciji i zasigurno će, kaže, u tome imati otpor međunarodne zajednice. Hrvatska, smatra, ne bi trebalo da staje na tanak led i da vodi bilo kakvu spoljnu politiku koja bi išla u prilog dezintegracije BiH. 

- Samo BiH koja je stabilna i mirna i koja funkcioniše, koliko je moguće u ovakvim oklonostima, jeste garancija mira i stabilnosti - navodi Josipović. 

Smatra da je odlazak premijera Andreja Plenkovića u Mostar, gde je dao podršku HDZ BiH, pogrešno, jer to, kaže, daje kontraefekte. “Hrvatska treba imati drugačiji gard prema BiH, i nikako ne sme pokazivati ambicije, a ni činiti nešto što bi se moglo činiti kao narušavanje suverenosti BiH. To se uvek u istoriji vratilo kao bumerang”, kaže Josipović. 

A na pitanje kakavi su kapaciteti hrvatske politike kada je reč o predsednici Kolindi Grabar Kitarović, Josipović napominje da oni nisu veliki i da predsednica greši kada je ulazila u raspravu o unutrašnjim pitanjima BiH. 

O politici predsednika RS Milorada Dodika kojom zastupa odvajanje tog entiteta od BiH, dok politika Dragana Čovića zagovara treći, hrvatski entitet, Josipović kaže da bi to generisalo krizu, koja je, kako kaže, već permanentna u BiH.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 08.10.2018. 12:22
U Kroaciji je odavno, sve otišlo tamo gde nije trebalo :-(
Ponedeljak 08.10.2018. 14:55
Iskreno,ovde nešto gadno smrdi...još niko nije izjavio kako se Rusija mešala u izbore...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online