Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 01.10.2018.
09:24
b92.net, Vestionline A

Dan posle fijaska u Makedoniji: Šta sad?

Referendum u Makedoniji o promeni imena nije uspeo zbog nedovoljne izlaznosti birača. Premijer Zaev odluku premešta u parlament. Šta dalje?

Tanjug/AP
 

Izbori u novembru?

Građani Makedonije na referendumu su se izjašnjavali na postavljeno pitanje "Da li ste za ulazak u EU i NATO prihvatanjem dogovora Republike Makedonije i Republike Grčke?", po kom bi Makedonija trebalo da se zove Republika Severna Makedonija.

Referendum je bio raspisan kao konsultativni, odnosno neobavezujući, a da bi bio uspešan, potrebno je bilo da na birališta izađe 50 posto plus jedan od ukupnog broja birača. Međutim, prema podacima Državne izborne komisije izlaznost na referendumu bila je samo 36,11 odsto, a "za" je glasalo 91,25 odsto birača koji su izašli, dok je protiv bilo 5,82 odsto.

Direktor makedonske izborne komisije Oliver Derkoski je izjavio da referendum nije rezultirao kao validan. "Jasno je da ovim referendumom odluka nije doneta", kazao je Drekoski novinarima. 

Makedonski premijer i lider SDSM Zoran Zaev najavljuje premeštanje donošenja odluke o usvajanju Prespanskog sporazuma u parlament, a ako i tu ne uspe, organizovanje vanrednih parlamentarnih izbora. Zaev je pre referenduma rekao da će podneti ostavku ukoliko on bude neuspešan ali je juče "promenio ploču", rekavši da neće podneti ostavku. 

On kaže da je referendum bio uspešan: "Danas smo imali uspešan referendum, većina građana je glasala 'za'." On je podsetio da je za glasanje u parlamentu o ustavnim promenama potrebna dvotrećinska većina i pozvao političke protivnike da ostave partijske i lične interese po strani. 

- Razgovaraćemo sa protivnicima u parlamentu i ukoliko imamo dvotrećinsku većinu za ustavne promene, nastavićemo sa realizacijom sporazuma sa Grčkom. Ukoliko to ne budemo imali, raspisaćemo nove izbore - rekao je Zaev i naveo da će, ukoliko dođe do izbora, oni biti održani u novembru. 

"Za Makedoniju dolazi zlatno vreme"

Prema njegovim rečima, za Makedoniju dolazi zlatno vreme. "Od 650.000 građana, većina je glasala 'za'. Želim da se zahvalim svim građanima, i onima koji su glasali 'za' i onima koji su glasali 'protiv', jer su preuzeli odgovornost. Građani su pokazali demokratsku zrelost i koračaju našim putem ka EU i NATO", rekao je Zaev. 

S druge strane, opozicija koja se protivi sporazumu s Grčkom na ulicama slavi. Lider najveće makedonske opozicione stranke VMRO-DPMNE, Hristijan Mickovski, izjavio je da su građani na referendumu, oni koji su glasali "protiv" i oni koji nisu izašli, poslali poruku da je "ovo Makedonija" i ocenio da se Makedonija izjasnila protiv Sporazuma sa Grčkom o imenu. 

Po završetku glasanja oglasili su se i evropski komesar za proširenje i susedsku politiku Johanes Han kao i generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg.

"Sa značajnim brojem glasova 'za', postoji široka podrška za Prespanski sporazum i evroatlantski put te države. Sada očekujem od svih političkih lidera da poštuju ovu odluku i da idu napred sa najvišim stepenom odgovornosti i jedinstva u svim partijama, u interesu države", naveo je Han na Tviteru. 

Stoltenberg je pozdravio je ishod referenduma u Makedoniji i pozvao sve političke lidere u Makedoniji da se ponašaju konstruktivno i odgovorno.

"Pozdravljam glasanje 'za' na referendumu. Vrata NATO su otvorena, ali sve nacionalne procedure moraju biti završene", napisao je Stoltenberg na svom Tviteru.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 01.10.2018. 11:21
"Šta sad?" Преостаје само једно решење: Поделити "Македонију" на Вардарску Србију и северну Македонију!!! Где су бре ови наши мутави политичари???
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online