Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 25.09.2018.
22:12
Vestionline, Sputnjik A

Da nisu Merkelova, Han i Matis sa ruskim pasošem ušli u Makedoniju?

Zapadne diplomate opsedaju Balkan i gotovo direktno učestvuju u izbornoj kampanji u BiH i predreferendumskoj bici u Makedoniji, a istovrmeneo optužuju Moskvu za mešanje.

EPA/Clemens Bilan
Angela Merkel

Na Zapadu ništa novo. Dok u Bosni i Hercegovini na dnevnoj bazi iz američke ambasade stižu instrukcije građanima za koga da glasaju na predstojećim izborima, poseta Sergeja Lavrova, koji je izrazio privrženost Rusije Dejtonskom sporazumu, smatra se "mešanjem u unutrašnje poslove BiH". 

U Makedoniji je situacija još ekstremnija. Gotovo svakodnevno najviši zvaničnici zapadnih zemalja objašnjavaju građanstvu kako da glasa na referendumu, a Rusija, koja se ne pojavljuje u kampanji, ponovo biva optužena za "mešanje u unutrašnje poslove suverene zemlje".

Glavni i odgovorni urednik makedonskog portala "Infomaks" Aleksandar Mitevski kaže da se tvrdnje da se Rusija meša u referendum u Makedoniji shvataju kao humor i satira.

Mitevski podseća da je makedonska kontraobaveštajna služba nedavno objavila izveštaj u kome se tvrdi da je tokom juna i jula u Makedoniju ušlo 6.000 navodnih ruskih i ukrajinskih agenata. Tad je turistička sezona, i naravno da je ušlo toliko ruskih i ukrajinskih državljana, a oni su ih predstavili kao da su agenti, što je smešno.

- Koliko se Rusija meša u makedonsko pitanje i situaciju oko referenduma, možete i sami da vidite. Osim ako Stoltenberg, Merkelova, Johanes Han, Mogerinijeva, Makron nemaju rusko državljanstvo, onda ja ne znam koje je to mešanje. Stvara se jedna psihoza i mislim da je to opravdanje makedonskih vlasti za njihove mentore, da se, eto, oni bore sa jednom velikom silom i za to bi trebalo da dobiju neku nagradu. To je to i ništa više - kaže Mitevski.

Osim pomenutih zapadnih lidera, u ishod makedonskog referenduma "nisu se mešali" ni Kolinda Grabar Kitarović, Viktor Orban, Žan Klod Junker, šef Pentagona Džejms Matis, Majkl Pens, nemačka ministarka odbrane Ursula fon der Lajen, brojni visoki funkcioneri Albanije i Kosova, kao i bivši funkcioneri međunarodnih organizacija poput Džordža Robertsona i Havijera Solane.

Bivši ambasador SRJ u Belorusiji Srećko Đukić kaže da je Rusija postala globalni faktor za sve izbore, od SAD do izbora u BiH i referenduma u Makedoniji, što je "dobra šansa da Zapad vidi kako je kad se neko meša u izbore"

Zapad je već decenijama bio krojač mnogih izbora širom sveta, a sada sa pripisuje Moskvi da kroji izbore u mnogim zemljama. Naravno, stvari ne stoje tako, već po principu "povika na vuka dok lisice meso jedu".

Đukić smatra da je poseta ruskog ministra inostranih poslova Sergeja Lavrova Bosni i Hercegovini pokazala pravi odnos zvanične Moskve prema BiH uopšte, i prema izborima u toj zemlji. Poseta Lavrova vrlo jasno je manifestovala državno jedinstvo i državnu celovitost BiH, one koja je stvorena u Dejtonu.

Naravno, Rusija je podvukla i jednu svoju ključnu ulogu koju je ona imala u stvaranju takve Bosne, a uvek je Rusija imala jednu od ključnih a nekada i ključnu ulogu u BiH i njenoj istoriji.

- To što su sad odnosi Moskve i Banjaluke bliži nego odnosi Muslimansko-hrvatske federacije sa Rusijom, to je prirodno. Uvek su neki odnosi bliži od nekih drugih, ali prilikom susreta Lavrova sa članovima predsedništva BiH nije bilo nikakve sumnje da su svi članovi Predsedništva bili jedinstvenog stava u pogledu korektnog i partnerskog odnosa Rusije prema BiH - kaže Đukić. 

Zbog toga priče o mešanju Rusije u izbore u BiH ne stoje i ne mogu se utemeljiti na faktima, smatra Đukić, a to što je Rusiji neko draži, "to je jedan prirodan proces i nemoguće je to na drugačiji način tumačiti i objasniti".

Kad je reč o makedonskom referendumu, Đukić smatra da je tamo sve rešeno i da je Rusiji to jasno. Moskva se prilično jasno izjasnila o referendumu, bez obzira što je to referendum koji, u krajnjoj liniji, odlučuje o ulasku Makedonije u NATO, a Rusija je protiv svakog daljeg širenja te vojne alijanse.

- Nalazimo se u jednom periodu kad se uticajem Rusije na neke izborne procese jako mnogo spekuliše, a to daleko od toga da je blizu istine - ističe Đukić.

Izjavu makedonskog premijera Zorana Zaeva da nema dokaza da se Rusija meša u referendum, za Đukića je korektna i poštena, a može se smatrati i njegovom hrabrošću "imajući u vidu koliko je Makedonija opsednuta političarima sa Zapada koji ne prestaju da šalju poruke biračima kako da glasaju".

- Ispod svega toga pokušava da se proturi teza da se Rusija meša u izbore. Mislim da su tu verovatno u pitanju neke kosmičke, nevidljive sile kojima Rusija raspolaže negde iz vasione da utiče na makedonske birače više nego što na to neposredno utiču zapadni političari. U stvari, zapadni političari nisu uvereni u snagu i važnost svoje reči čim oni pokušavaju da pripisuju i dopisuju Rusiji ono što ona zaista, objektivno ne čini - zaključio je Đukić.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online