Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 23.09.2018.
11:15
rts.rs, Vestionline A

Da li će građani Makedonije prihvatiti novo ime?

Sledećeg vikenda, građani Makedonije glasaju na referendumu o Sporazumu o imenu države koji su, pre tri meseca, potpisali Skoplje i Atina. Posle referenduma, Makedoniju čeka promena Ustava, za koji vladajuća koalicija, za sada, nema potrebnu većinu. Nema je ni vladajuća koalicija u Grčkoj, čiji bi parlament, početkom sledeće godine, trebalo da ratifikuje Sporazum. Da li će dugo čekani dogovor biti primenjen u praksi?

pixabay.com
 

"Da li ste za članstvo u EU i NATO-u sa prihvatanjem Sporazuma Republike Makedonije i Republike Grčke?" To je pitanje o kojem će se, 30. septembra, izjašnjavati građani Makedonije.

Portparol Vlade Mile Bošnjakovski naglašava da je put Makedonije - put u EU i NATO.

- Sporazum nam daje tu mogućnost i sve ankete koje se sprovode u ovom momentu pokazuju da je većina građana za ulazak Republike Makedonije u Uniju i NATO - kaže Bošnjakovski.

Da bi referendum uspeo, na njega treba da izađe 50 odsto upisanih birača, plus jedan.

Iako se spekulisalo da će pozvati na bojkot referenduma, najveća opoziciona partija u Makedoniji poziva građane da glasaju po svojoj savesti, iako nezadovoljna što referendumsko pitanje, kako kažu, sadrži tri pitanja.

- Kao kada bi vas pitali na referendumu da li ste za to da u Makedoniji imamo 1.500 evra prosečnu platu i da vam svakog meseca država plaća račun za električnu energiju, podržavajući u isto vreme dogovor s Grčkom - rekao je predsednik VMRO-DPMNE Hristijan Mickoski.

Skoplju i Atini je trebalo 27 godina da se dogovore o imenu Makedonije, odnosno da njen zvanični naziv bude Severna Makedonija.

Teški zadaci i pred Grčkom

Međutim, i jednu i drugu zemlju tek čekaju teški zadaci, za koje, za sada, nemaju potrebnu većinu.

Makedoniju - da do kraja godine promeni Ustav, a grčki parlament da početkom 2019. ratifikuje Sporazum.

Jorgos Kumucakos iz opozicione Nove demokratije kaže:

- Vlada očigledno imati poteškoća u vezi s ratifikacijom. međutim, to je problem Vlade, a ne opozicije, koja ima jasan stav: nismo saglasni sa Sporazumom - poručio je Kumucakos.

Jorgos Katrugalos, alternativni šef diplomatije Grčke, ističe da je ovo velika istorijska šansa koju ne treba propustiti.

- Siguran sam da je nećemo propustiti, jer bi upravo neuspeh ratifikacije Sporazuma predstavljao znatno nazadovanje - kaže Katrugalos.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online