Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 17.09.2018.
19:29
b92.net, vestionline A

"Nema pristupanja EU bez slobode medija"

Komesar EU Johanes Han poručio je na konferenciji EU - Zapadni Balkan "Dani medija" u Skoplju da pristupanje EU neće biti moguće bez očuvanja medijskih sloboda.

EPA/Stephanie Lecocq
 

Dvodnevna konferencija posvećena slobodi medija u regionu, koja se održava u organizaciji Evrope komisije, okupila je ove godine više od 300 učesnika, predstavnika medija i organizacija civilnog društva iz zemalja regiona kao i predstavnike EU institucija koji se bave politikom proširenja na Zapadni Balkan.

Konferenciju su u Skoplju otvorili premijer Makedonije Zoran Zaev i komesar za pregovore o pristupanju Johanes Han, a osnovna tema debate prvog dana je sloboda medija kao ključni element procesa pristupanja EU. 

- Jasno smo u svim izveštajima za zemlje regiona naveli da neće biti pristupanja EU bez očuvanja slobode medija i obezbeđivanja uslova za rad novinara gde nema pristisaka i zastrašivanja - poručio je Han. 

On je naveo da su se od prošlogodišnje konferenicije o slobodi medija na Zapadnom Balkana koja je održana u Tirani dogodile mnoge pozitivne promene u regionu uključujući novu Strategiju Evropske komisije o Zapadnom Balkanu, samit EU Zapadni Balkan u Sofiji, postizanje sporazuma Skoplja i Atine oko pitanja imena kao i jačanje ekonomske saradnje u regionu. 

- Postoji opšta slika novog i pozitivnog trenutka za proces proširenja. Nažalost to nije i slučaj u oblasti medijskih sloboda. Najviše uznemirava to što se nasilje prema novinarima nije iskorenilo, već je povećano - upozorio je Han. 

On je naveo podatak da je samo ove godine u zemljama Zapadnog Balkna došlo do 11 fizičkih napada na novinare, a da nečinjenje onih koji su zaduženi da nađu i kazne počinioce stvara "zastrašujuću atmosferu" koja u velikoj meri utiče na slobodno i nezavisno izražavanje. - Medijske slobode ne mogu postojati bez nezavisnog i funkcionalnog pravosuđa - ocenio je Han. 

Evropska komisija je naglasila je da je obezbeđivanje slobode, profesionalnosti i održivosti medija jedan od najvažnijih zadataka na putu dobijanja članstva EU i pozvala učesnike konferencije da zajedno dođu do predloga kako pomoći i podržati kvalitetno novinarstvo na Zapadnom Balkanu. 

Na konferenciji je naglašena posebna važnost političke podrške, ali i lične i ekonomske bezbednosti novinara kako bi se zaštitila sloboda medija u regionu. 

- Medijske slobode nisu opcija već fundamentalni kriterijum za pristupanje neke zemlje EU - poručila je direktorka Generalnog direktorijata za Zapadni Balkan Genoveva Ruiz Kalavera. Ona je ocenila da i u zemljama članicama EU postoje problemi u medijskom sektoru kao i da Unija zbog toga još više insistira da se ta oblast uredi kroz reforme u oblasti vladavine prava. 

Kalavera se osvrnula i na velika očekivanja Brisela od nove Medijske strategije na kojoj se radi u Srbiji, koja se, kako je rekla, ne zasnivaju samo na dobro napisanoj stregiji već i na njenoj primeni u praksi. - Situacija u medijima je i odraz kvaliteta reformskog procesa na Zapadnom Balkanu - ocenio je ambasador EU u Makedoniji Samuel Žbogar. 

Predstavnici medija iz Albanije, BiH, Crne Gore, Makedonije, Srbije i sa područja Kosova insistirali su na primeni principa vladavine prava u medijskom sektoru u regionu i uspostavljnju boljih profesionalnih i ekonomskih uslova za rad novinara. Naglašeno je da svi građani imaju fundamentalno pravo da dobiju objektivne i kvalitetne informacije, kao i da kvalitet medija određene zemlje govori i o kvalitetu demokratije koja u njoj postoji. 

- Kluč za budućnost demokratije jeste sloboda medija - poručeno je prvog dana konferencije EU - Zapadni Balkan "Dani medija". Konferencija se završava sutra, a posle Tirane i Skoplja Evropska komisija bi u narednih mesec dana trebalo da odluči gde će se održati treći Dani medija planirani za 2019. godinu.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online