Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 15.09.2018.
17:14
blic.rs, Vestionline A

Kako je Hrvatska postala "problematično dete" EU

"Nacionalisti u Hrvatskoj su neprijateljski raspoloženi prema izbeglicama, LGBT osobama, nezavisnim novinarima, umetnicima, aktivistima za ljudska prava i svima koji su drugačiji ili misle drugačije", navodi se na početku članka pod naslovom "Hrvatski duhovi" koji je objavio norveški dnevni list Dagsavisen.

pixabay.com
 

U članku se konstatuje da je Hrvatska zbog podivljalog nacionalizma i filoustaškog revizionizma postala "problematično dete Evropske unije". Podseća se da je Hrvatska članica NATO-a i EU-a, i da je morala da prođe stroge kriterijume da bi se pridružila tim savezima, ali da taj proces nije rešio sve probleme u zemlji.

Hrvatska treba da se suoči sa svojom prošlošću

- Hrvatska ima nerešena granična pitanja sa gotovo svim svojim susedima, ali najvažnije od svega, Hrvati se bore sa nedostatkom suočavanja as prošlošću i stanjem ljudskih prava u zemlji - piše norveški list.

Dagsavisen navodi kako su u Hrvatskoj jake snage koje žele da "revidiraju prošlost i očiste NDH, koja je bila fašistička država i podržavala nacističku Nemačku tokom Drugog svetskog rata. To je borba kojoj se ne vidi kraj i stvarnost koju sve hrvatske političke vođe moraju uzeti u obzir". List citira i zloglasnu izjavu Franje Tuđmana da mu je drago što mu žena nije ni Jevrejka ni Srpkinja.

Hrvatski nacionalisti i branitelji povezuju NDH i današnju Hrvatsku

- Nacionalisti i branitelji upoređuju NDH i rat za nezavisnost Hrvatske 1990-ih pa nije iznenađujuće što se danas u Hrvatskoj koristi ustaški pozdrav Za dom spremni - navodi norveški list. Podsećaju da je tokom NDH u Jasenovcu ubijeno najmanje 80 hiljada Srba, Jevreja, Roma i Hrvata koji su se protivili ustaškom režimu.

List spominje i kontroverznu ulogu Hrvatske u ratu u BiH, i konstatuju da se to petljanje u unutrašnje poslove susedne države nastavlja danas kroz intervencije predsednice Kolinde Grabar-Kitarović oko izbornog zakona u BiH.

Uloga Katoličke crkve

- Nacionalističke snage pokazuju gađenje prema onima koji žele pomirenje i rešavanje hrvatskih ratnih zločina. Na primer, Inicijativa mladih za ljudska prava zatražila je od predsednice Grabar-Kitarović da se izrazi žaljenje za nasilje i zločine protiv srpskih žrtava vojne operacije Oluja. Ova nevladnina organizacija je brzo prokazana kao nacionalni izdajnik u državnim medijima. Članovi su bili izloženi javnom progonu i mržnji. Hrvatski nacionalisti koriste retoriku mržnje kao sredstvo homogenizacije zemlje i prema unutra i prema Srbiji, uprkos činjenici da je većina Hrvata i Srba u zemlji umorna od sukoba i da žele da nastave život - piše Dagsavisen.

Navode i da je Katolička crkva ključan akter u takvim nacionalističkim politikama, i da se to naročito videlo kada je bila reč o ratifikaciji Istambulske konvencije.

Dagsavisen je u vlasništvu norveških hrišćanskih grupa

- Taj nacionalizam i autoritativno upravljanje čine temelj upravljanja zemljom. Nije izazovan i čini se da je osvojio obične ljude. Slab posao, visoka nezaposlenost, loš društveni sastav, korupcija i nepotizam čine ljude spremnim da relativno mirno prihvate etničke, verske, rodne i druge oblike diskriminacije, kao i zloupotrebu moći - piše norveški list.

Na kraju Dagsavisen apeluje i na norveške vlasti da od Hrvatske zahtevaju da reši sve spomenute izazove.

Inače, Dagsavisen je osnovan 1884., neko vreme je bio blizak norveškoj Laburističkoj stranci, ali od 2016. je u većinskom vlasništvu Mentor Medier AS, kompanije koja je vlasnica i jednog hrišćanskog dnevnog lista, a ona se sama nalazi u vlasništvu nekoliko hrišćanskih odnosno protetstantskih grupa, među kojima je i Norveška luteranska misija.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online