Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 14.09.2018.
00:54
Đ. Barović - Vesti A

Stop za Bajagu "četnika"

Nije prošlo ni mesec dana kako je zabranjen nastup Momčila Bajagića Bajage u Karlovcu, to će se izgleda ponoviti i kada je reč o njegovom koncertu planiranom za subotu u Sisku. Udruženja ratnih veterana Sisačko-moslovačke županije traže da se taj koncert zabrani zato što je "neprimereno i neumesno" da se u "grad hrvatskih pobeda", dovode estradni umetnici koji su "za vreme rata na okupiranim područjima Hrvatske podržavali i nastupali za teroriste koji su okupirali trećinu Hrvatske".

V. Sekulić
Momčilo Bajagić Bajaga

Koncert je zakazan za 15. septembar u sklopu jednodnevne gradske manifestacije Četvrti sisački festival piva.

U saopštenju, hrvatski veterani tvrde da se pesmama koje je Bajaga navodno pevao tokom rata "ne bi posramio nijedan četnički vojvoda".

"Pesme koje je pevao Momčilo Bajagić Bajaga kakvih se ne bi posramio nijedan četnički vojvoda (uključujući i Boru Čorbu, njegovog nekadašnjeg gazdu i poslodavca) vrlo jasno govore koga je podržavao i bodrio", navode hrvatski veterani i zaključuju da dovođenje takvih estradnih umetnika, "pored toliko hrvatskih pevača koji žive i rade i plaćaju porez u Hrvatskoj, otvara nezaceljene rane stradalnika rata ne samo u gradu Sisku nego i u celoj Hrvatskoj".
Sagovornici "Vesti" bez dileme osuđuju ovakav postupak, ali se ipak razlikuju u stavovima zbog čega su srpski pevači nepoželjni u Hrvatskoj, mada njihove kolege pune stadione po Srbiji.

Davor Đenero, politički analitičar iz Zagreba, tvrdi da je problem što jedna grupa pokušava da demonstrira svoju društvenu moć i to mahom u sredinama u kojima su na vlasti socijal-demokratske stranke:

- Otuda je ovde Bajaga samo kolateralna žrtva međusobnih trvenja u Hrvatskoj, jer objektivno niti u Hrvatskoj, niti u Srbiji na javnim manifestacijama ne nastupaju pevači iz druge države - smatra Đenero i zaključuje da je mnogo bitnije što su međunacionalni odnosi između Srba i Hrvata dobri i bez tenzija.

Ipak, predsednik Srpskog demokratskog foruma Veljko Džakula ne smatra da je reč isključivo o "hrvatsko-hrvatskom problemu", već o opasnoj nameri raznih hrvatskih veteranskih udruženja da budu "javni cenzori" i odlučuju o tome ko će negde pevati, a ko neće.

- Sva halabuka je nastala zbog toga što je Tompsonu bio zabranjen nastup u Istri, pa je ovo pokušaj da se stvari "isprave" tako što će se zabraniti i Bajaga. Međutim, zbog nedostatka snage građanske Hrvatske da se obračuna sa ovakvim pojavama, uveliko ulazimo u veoma opasan problem da veteranska udruženja u Hrvatskoj danas odlučuju o tome koji je srpski pevač podoban, a koji ne, a sutra će, ukoliko im se to dozvoli, odlučivati i o drugim temama - ističe Džakula.

Linta: Bojkot kao odgovor

Najradikalniji u osuđivanju ovakvog poteza hrvatskih branitelja je Miodrag Linta, predsednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Skupštine Srbije i predsednik Saveza Srba u regionu. Ne čudi se što je Bajagi još jednom zabranjeno da nastupa u Hrvatskoj i da bi srpski pevači zbog ovakvog odnosa trebalo da ubuduće bojkotuju nastupe u Hrvatskoj.
- Bajagin jedini greh je što je rođen u Hrvatskoj, u Bjelovaru i što nikada nije "pljuvao" po Srbiji. Da je javno kritikovao Srbiju da je za sve kriva, onda bi verovatno prošao kao "podoban" i tada ne bi smetao. Smatram da je poslednji trenutak da srpski pevači počnu sa bojkotom nastupa u Hrvatskoj. Ako ni zbog čega drugog onda zato što se u ovoj državi sada već otvoreno sprovodi rehabilitacija ustaštva i te ideologije, a taj projekat sprovode u delo upravo ratni veterani, crkva i HDZ - ističe Linta.

Bajaga: Ne mešam se u politiku

Do zabrane nastupa u Sisku došlo je samo par dana pošto je Bajagić za beogradske medije ocenio da je zabrana njegovog nastupa u Karlovcu bio politički čin koji ne želi da komentariše.

- Situacija u Karlovcu je sada iza nas i to je jedino važno. Reakcije na takav postupak s moje strane nije bilo, jer smatram da to što su nam otkazali nastup je stvar politike, a ne muzike. Nikada nisam bio čovek politike, niti sam se mešao i zbog toga nemam razloga da budem ljut ili besan iz bilo kog razloga. Ni sam ne razumem o kojoj politici se radi i o čemu je reč, ali nemam ni želju da dublje zalazim u to - objasnio je Bajaga.


 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online