Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 26.08.2018.
17:33
Đ. Barović - Vesti A

Pisac "opasniji" od vehabija

Ruskom piscu Evgeniju Zaharu Prilepinu koji je do sada preveden na više od 25 jezika, a važi za jednog od najčitanijih u svetu, zabranjen je ulazak u BiH, odnosno Republiku Srpsku pod objašnjenjem da bi "njegovo prisustvo predstavljalo opasnost za bezbednost građana i narušava javni mir i poredak, te predstavlja pretnju za međunarodne odnose BiH".

Epa/ Maxim Shipenkov
Zaharu Prilepinu zabranjen ulazak u BiH

Ovu odluku donele su bosanske bezbednosne službe i samo su nastavak sličnih zabrana koje su se odnosile na ruske motoriste Noćne vukove i neke patriotske organizacije iz Srbije.

Poznati pisac je u četvrtak doputovao u Beograd redovnom avio-linijom, a trebalo je da bude počasni gost 53. Kočićevog zbora u Banjaluci.

Ambasada Rusije razočarana

U saopštenju Ambasade Rusije u BiH stoji da su "duboko razočarani" ovom zabranom.
"Ambasada izražava zabrinutost i duboko razočaranje zbog ovog incidenta. Obratili smo se Ministarstvu inostranih poslova BiH za objašnjenje", saopšteno je iz Ambasade Rusije.

Međutim, na graničnom prelazu Rača najpre mu je oduzet pasoš, a zatim i izdato rešenje da je persona non grata za BiH. Na tom rešenju se jasno vidi da je odluka doneta još 26. marta ove godine.

Ljilja Petrović-Zečević, direktor Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske, koja je trebalo da bude domaćin ovom piscu, kaže da je apsolutno niko iz bezbednosnih službi BiH nije kontaktirao i predočio da je Prilepovu zabranjen ulazak u Bosnu.

- Njegovo gostovanje smo najavljivali nedeljama. Čak smo morali da dokupljujemo neke knjige, koliko je interesovanje, ali me niko nije pozvao i rekao da ne organizujemo njegovo književno veče jer ne sme da uđe u BiH - objašnjava za "Vesti" direktorka i dodaje da je Prilepin prošle godine u Višegradu dobio Andrićevu nagradu i nije imao nikakvih problema, a da bez ikakvih problema putuje u Nemačku, Austriju i Italiju.

Političke igre

Poznati ruski pisac nije imao vremena da se sretne sa reporterima "Vesti" zbog ranije dogovorenih obaveza i intervjua prodržavnim medijima.
Ipak, bio je krajnje iznenađen činjenicom da mu je zabranjen ulazak u BiH.
- Samo ove godine je dva puta bio u Nemačkoj, jednom u Austriji i to bez ikakvih problema. Plašim se da su ovo političke igre unutar BiH pred predstojeće izbore - kazao je jedan od njegovih saradnika u Beogradu.

- Zaista je gorak osećaj saznanje da na nivou BiH postoje "crne liste", a da su na njima sada i i književnici - kaže za Vesti Petrović-Zečević.

Predsednik Milorad Dodik ocenio je da je naredba OBA BiH "sramna, nedopustiva i uperena protiv prijatelja Republike Srpske". On je kazao i da će Prilepinu biti dodeljen Orden predsednika Republike.

Za stručnjaka iz oblasti bezbednosti, Dževada Galijaševića ovo je jasan dokaz da i te kako postoje crne liste onih kojima je zabranjen ulazak u BiH.

- Očigledno je laž ono što je ranije tvrdio ministar bezbednosti BiH Dragan Mektić da ne postoje crne liste, a posebno ne ruskih intelektualaca. Nažalost, ovo je jasan dokaz da su u Bosnu izgleda jedino dobrodošle vehabije, mudžahedini i teroristi iz Islamske države. Tužno je što u ovoj zemlji bolji status ima Abu Hamza, dokazani koljač jedinice El mudžahedin, nego intelektualci. Plašim se da neko nije imao pameti jer se na ovaj način direktno sukobljava s Rusijom. Smešno je napisati da jedan ruski pisac predstavlja pretnju po bezbednost, a to nisu ni britanski specijalci, ni vehabije naseljene po arapskim naseljima - zaključuje Galijašević.
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online