Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 26.08.2018.
09:10
Tanjug, Vestionline A

Ivanić: Povezivanje RS i Kosova nije dobar pristup

Srpski član Predsedništva BIH Mladen Ivanić smatra da nije dobar pristup povezivati Republiku Srpsku i Kosovo.

Tanjug
Mladen Ivanić i Aleksandar Vučić na jednom od prethodnih susreta

- Ako povezujete Republiku Srpsku i Kosovo, onda se jednog odričete, a ako je Kosovo deo Srbije, onda RS po toj logici ne može biti deo srpskog prostora - rekao je Ivanić za Politiku komentarišući oprečne stavove koje ima sa predsednikom RS Miloradom Dodikom.

On smatra da Kosovo i RS svojim značajnim delom pripadaju srpskom etničkom prostoru, gde Srbi treba da imaju institucionalna prava i da upravljaju prostorima na kojima žive. 

Ivanić je naveo i da je svestan činjenice da bi više od devedeset odsto ljudi volelo nezavisnu RS, ali da se mora videti šta je moguće, šta je realno, a šta nosi rizik. 

- Bilo kakvo otvaranje Dejtona u sadašnjem trenutku bi štetilo RS. Nemamo moćne prijatelje da želju za nezavisnosću sprovedemo u delo. Ko bi nas podržao ? Srbija voli RS, ali je rukovodstvo Srbije jasno i glasno reklo da neće uraditi ništa protiv integriteta dejtonske BIH. I Rusija je čvrsto saopštila da stoji iza Dejtona - rekao je Ivanić.

Ivanić smatra i da u BiH nedostaje bošnjački lider spreman za istorijski iskorak i da pravi kompromise i vuče napred, u bolje odnose.

Kada je pitanju odnos sveta prema interesima Srba u RS i s druge strane Albanaca, on je upitao koliko dugo su Albanci imali autonomnu pokrajinu i dodao da Srbi imaju RS dvadesetak i nešto godina.

- Tu se krije odgovor i o mogućim budućim dešavanjima. Ako nešto nije realno danas, ne znači da će tako ostati u vremenu koje dolazi. Posebno u slučaju ako ostanu ove tenzije među narodima, gde Srbi i ubuduće neće osećati prijateljstvo u BIH. Ne shvate li Bošnjaci da se i sa Srbima moraju osećati ne samo prijatno u BIH, već i da tu vide svoj vlastiti interes, koji će stvoriti želju da ostanemo, tenzije i sukobi neće nestati. Svaki narod koji je uporan i veruje u sebe pre ili kasnije će ostvariti svoje ciljeve. I to svi moraju da shvate - poručio je Ivanić.

On kaže i da ne očekuje sprektakularne zaokrete na međunarodnoj sceni kada je u pitanju srpsko stanovište. 

- Veliki ne ulažu mnogo napora da uđu u suštinu problema. Pre će biti da preko malih prave svoje dilove - kaže on.

Ivanić kaže i da pred Republikom Srpskom ne vidi ozbiljnije međunarodne izazove, i dodaje da se do toga došlo mudrom politikom , tako da se RS više u očima sveta ne smatra problemom ili entitetom koji pravi probelem u BiH.

- Ne sumnjam u to da je narod u RS to shvatio i da će to pokazati na izborima - naveo je Ivanić. 

Prema njegovom mišljenju, probleme sa velikim silama Dodik ima na ličnoj osnovi, a ne cela RS. Ivanić smatra da Srpska nema teret i da uprkos "Dodikovim ličnim problemima" međunarodni položaj RS nikada nije bio jači. 

- Od nas se, zapravo ništa ne traži, nema nijednog zahteva za smanjenje nadležnosti. Stvarni život i dalje jeste u RS, Srpska o svemu sama odlučuje - smatra Ivanić.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online