Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Nedelja 19.08.2018.
21:40
b92.net A

Razgraničenje po Dodiku - "iz mitologije Austrougarske"

Ideju o razgraničenju u slučaju "Kosovo" podržao je i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, koji se međutim istovoremeno zalaže i za razgraničenje u BiH.

M. Karović
Milorad Dodik

Francuski istoričar i geopolitikolog Aleksi Trud objašnjava da je manevarski prostor Srbije za rešavanje kosovskog pitanja veoma mali, ali i nemerljivo veći kada je reč o RS. Nekoliko puta ponovljeno odlučno nemačko najn i dalje nedovoljno da zaustavi crtanje u Banjaluci. 

- Mislim da je Vučić u pravu da se na Balkanu prvo treba desiti razgraničenje, mi želimo razgraničenje od BiH. Veoma je važno da Srbi danas izađu sa jasnim političkim, nacionalnim programom i zahtevima, i to bi trebalo da bude naš cilj u ovom veku - rekao je Dodik. 

A taj cilj na Dodikovoj karti bi trebalo da izgleda ovako. Predsednik Srpske objasnio: ne bodljikave žice na ogradama već samo afirmacija srpskih interesa - Republika Srpska, Srbija, četiri opštine Kosova, uz reintegraciju srpske politike i nacionalnih interesa u Crnoj Gori. 

- Ta percepcija koju Dodik sada plasira je percepcija iz mitologije Austrougarske, jer oni su razvijali tu kosovsku i velikosrpsku mitologiju da bi zloupotrebila Srbe za njene ratove protiv Turske. Dodik bi trebalo da bude odgovorniji - smatra Dušan Janjić iz Foruma za etničke odnose. 

Koliko odgovorniji? Francuski istoričar i geopolitikolog Aleksi Trud prognozira da će konačni dogovor Beograda i Priština postići u Parizu 11. i 12. novembra na marginama velike proslave stogodišnjice pobede saveznika u Prvom svetskom ratu. 

- Imajući u vidu aktuelnu situaciju, za Srbiju će biti uspeh ako dobije sever Kosova, ali zato sam mnogo veći optimista kada je reč o Republici Srpskoj. Baš zbog razvoja situacije oko Kosova vidim prostor da se RS još više približi Srbiji -  navodi Trud. 

A u tom približavanju Banjaluke Beogradu nekadašnji američki ambasador je pre dve i po godine za Prvu televiziju rekao da vidi samo jedan epilog. 

- Moje mišljenje je da ukoliko Srpska odluči da raspiše referendum o nezavisnost, Bošnjaci bi krenuli u novi rat - rekao je tada Vilijam Montgomeri. 

A svoj rat na društvenim mrežama nastavlja da vodi tvorac ideje o Velikoj Srbiji, lider radikala Vojislav Šešelj - umesto razgraničenja, na Tviteru predložio da se "na Kosovo sjurimo s vojskom i policijom i oteramo sve Šiptare".

POVEZANE VESTI

Nedelja 19.08.2018. 22:05
Постоји само једна могућа граница између Косоварца и Срба. То је лева граница Дрима.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online