Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 13.08.2018.
12:04
Vestionline, b92.net A

Bivši agent CIA iz "državnog udara" u CG neće da ga izruče

Bivši operativac CIA Džozef Asad, osumnjičen da je učestvovao u pokušaju državnog udara u Crnoj Gori, pozvao SAD da odbiju zahtev za njegovo izručenje.

Reuters (Arhiva)
Foto: Ilustracija

Crnogorski pravosudni organi ranije su za Asadom raspisali "crvenu poternicu" Interpola zbog sumnje da je bio član kriminalne organizacije, koja je planirala da nasilno preuzme vlast i spreči članstvo Crne Gore u NATO 2016. godine.

Asad je, naime, ranije već negirao optužbe Crne Gore, ali je potvrdio da je boravio u toj državi u svojstvu, kako se navodi, savetnika jednog neimenovanog zapadnog političkog konsultanta. 

- Ovo je kampanja prevare protiv jednog lojalnog Amerikanca, koji nije imao nikakvu ulogu u bilo kakvim zločinima ili puču u Crnoj Gori - poručio je Asad u saopštenju koje je objavio njegov advokat,a preneo je portal RTCG. 

Podsetimo, vest da je u pokušaju državnog udara u Crnoj Gori umešan, osim Srba i Rusa i jedan Amerikanac pojavila se 24. jula u medijima. Tada tužioci Crne Gore, koji vode taj slučaj, nisu želeli i da je demantuju ali ni da je potvrde. 

Kako je svojevremeno pisao Radio Slobodna Evropa, Džozef Asad je bivši operaticvac CIA, direktor je bezbednosne agencije "Peregrine Consultants" registrovane u Abu Dabiju, čiji je suvlasnik njegova supruga Mišel Asad, takođe bivša agent CIA. Oboje su učestvovali u operaciji izvlačenja 149 hrišćana iz dela Iraka pod kontrolom militantne "Islamske države" 2014, o čemu su pisali američki mediji. 
 

Kako je pisao RSE, tužilaštvo se zainteresovalo da proširi istragu u ovom slučaju i na Asada tokom svedočenja drugog američkog državljanina Brajana Skota, bivšeg agenta CIA i vlasnika bezbednosne kompanije koja je navodno trebalo da pripremi evakuaciju sa platoa ispred Skupštine Crne Gore, izvlačenje iz mase važnih pojedinaca i njihovo bezbedno smeštanje na udaljenu lokaciju odakle bi mogla da se dalje vodi operacija. 

Asad je, naime, pokušao da angažuje Skotovu firmu za to izvlačenje, a na zahtjev, kako tvrdi Skot, Izraelca Arona Šaviva koji je vodio izbornu kampanju opozicionog proruskog Demokratskog fronta za parlamentarne izbore 2016. godine. 

Tužilaštvo je već raspolagalo mnogim informacijama o Asadu, a o tome svedoči dokument koji je crnogorsko Ministarstvo pravde, posredstvom međunarodne pravne pomoći, dobilo iz Ministarstva pravde SAD -a, od kojih su tražili pomoć kada je u pitanju slučaja "dežavni udar", pa i uloga Džozefa Asada i u toj priči, a u koji je Radio Slobodna Evropa imala uvid.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online