Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 09.08.2018.
00:43
A. Vučićević - Vesti A

Poželeće Balkan Srbe

Nekadašnji konstitutivni narod u Hrvatskoj danas je nacionalna manjina, a u Federaciji BiH postoji opasnost da potpuno nestane sa demografske karte.

youtube.com/WonderWhy
Foto: Ilustracija

Srbi nestaju kao narod! Ovu sumornu tvrdnju ilustruju statistički podaci. Srbi su nekada bili konstitutivni narod kako u Hrvatskoj, tako i u Bosni i Hercegovini. Danas su oni nacionalna manjina, a kako njihov broj iz godine u godinu opada, više ih neće ni biti. Prema popisu stanovništva pre rata 1991. godine, u Hrvatskoj je živelo 581.663 Srba. Danas ih, prema poslednjem popisu, tamo živi 186.633.

Neophodno Ministarstvo

- Naša zemlja od 2012. godine nema Ministarstvo za dijasporu. Imamo samo Upravu za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu u okviru Ministarstva spoljnih poslova. Ta uprava već četiri godine nema direktora i zamenika direktora. To govori koliko se neozbiljno pristupa problemima četiri miliona Srba koliko ih ima širom sveta - rekao je za "Vesti" Miodrag Linta.

To znači da je ih je manje za dve trećine. U Bosni i Hercegovini pre rata je živelo 1.365.093 Srba. Danas ih je za petinu manje, prema poslednjem popisu 1.086.733, od kojih većina živi u Republici Srpskoj. Nekad je u Sarajevu živelo 157.143 Srba, danas ih je svega 10.442.
Kako navodi za medije član Odbora za dijasporu Aleksandar Čotrić, položaj Srba je najgori u Albaniji.

- Po zvaničnom popisu ih je 155, a procena je da Srba ima između 30.000 i 40.000. U nekoliko sela žive Srbi islamske veroispovesti, koji su se iz Sandžaka iselili u vreme stvaranja kraljevine SHS. Iako su pod velikim pritiskom, uspeli su da sačuvaju srpski jezik. Albanija donedavno nije imala ni zakon o nacionalnim manjinama. Sada je Srbima omogućeno da povrate svoje srpsko ime, ali ih to košta oko 1000 evra. To je diskriminacija. U matične knjige Srbi su upisani kao Albanci. A kada se radio popis nisu smeli drugačije da se izjasne, jer bi platili visoku kaznu - rekao je Čotrić.

Srpski narod u Rumuniji i Mađarskoj ima mnogo bolji položaj nego u bivšim jugoslovenskim zemljama sa kojima je nekada Srbija bila pod "istim krovom". Za Srpsku kuću u Temišvaru Rumunija je izdvojila skoro milion evra. Mađarska u svojoj zemlji finansira manifestaciju "Mesec srpske kulture", koja se održava u 40 mesta. Sa druge strane, Srbi, koji su većinsko stanovništvo u Livanjskom i Unsko-sanskom kantonu u Bosni i Hercegovini, ne ostvaruju svoja prava. Srpska deca samo u Drvaru uče ćirilicu, dok u Glamoču, Bosanskom Grahovu i Bosanskom Petrovcu nemaju tu mogućnost.

U Federaciji postoje hiljade Srba koje još nisu povratile svoje kuće oduzete u ratu, iako na to imaju pravo. U Sloveniji Srbi još nisu priznati kao nacionalna manjina. Patrijarh Irinej je ocenio da je položaj Srba u Crnoj Gori sa kojom smo do pre koju godinu bili u zajednici, isti kao u doba NDH.

Za migrante ima para

Linta ističe primer kojim BiH jasno pokazuje odnos prema Srbima koji žive u njihovoj zemlji.
- U selima Lipa i Medeno Polje planira se izgradnja prihvatnih centara za migrante. U Lipi godinama ne može da se dovede struja za jednu povratničku porodicu, ali se novac našao za smeštaj hiljade migranata - rekao je Linta.

Miodrag Linta, predsednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu, krajem godine biće domaćin sastanka predstavnika Srba iz osam država regiona, na kojem će se tragati za odgovorima kako sačuvati identitet oko dva miliona Srba koji žive u regionu.

- Briga o Srbima u regionu je važno državno pitanje, a država to tako ne doživljava. Srbi u regionu su autohton narod nad kojim se vrši sistemska diskriminacija godinama unazad. Naš narod u okolnim zemljama veoma teško dolazi do zaposlenja u državnom sektoru, teško ostvaruje svoja prava i mi moramo da mu pomognemo - rekao je Linta.

Ističe da Srbija treba da uči na tuđim primerima kako da se odnosi prema svojoj dijaspori.- Komšije o svom narodu u rasejanju brinu. Niko nas neće gledati ako ne gledamo sami sebe. Uzmimo primer Mađarske, koja je svom narodu u Vojvodini dala stotinak hiljada državljanstava. Hrvatska svim Hrvatima nudi pasoš, pa čak i vrši pritisak na Bunjevce u Vojvodini da uzmu državljanstvo. A Srbi do srpskih pasoša dolaze teško. Moramo liberalizovati procedure, ne sme srpski pasoš biti misaona imenica za srpski narod - kaže Linta.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online