Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 07.08.2018.
00:40
Đ. Barović - Vesti A

Haubica jedna, još i neispravna

Amerikanci su se proslavili masovnom proizvodnjom stelt - nevidljive tehnologije u oblasti ratnog vazduhoplovstva, a Bosanci uveliko, na svoj način, razvijaju sličnu - "nevidljivu" tehnologiju kada je reč o masovnoj proizvodnji samohodnih haubica velikog kalibra.

youtube.com/ BALKAN INFO - Zvanični kanal
Vojni analitičar: Aleksandar Radić

Naime, mada je gromoglasno najavljena masovna proizvodnja samohodnih haubica od 155 milimetara i objašnjeno da će najveći deo da se izvozi, a ostatak, kako je najavio Bakir Izetbegović aprila ove godine, služiti i za "ne daj bože", do sada je napravljena slovom i brojkom samo jedna i to - neispravna.

U istraživanju bosanskog portala Žurnal info, od cele masovne proizvodnje do sada je sklopljena samo jedna - neispravna haubica i to od rashodovanog kamiona kupljenog na Palama, ali i delova koji su u Bosnu uvezeni, a da u carinskim deklaracijama nije navedena prava namena.
Istovremeno, preduzeće BNT Novi Travnik, kome je poveren ovaj posao, nedavno je dovedeno u vezu sa prodajom municije Islamskoj državi.

Posao oko finansiranja haubica je sklopilo sa Đorđem Tešićem, jednim od najpoznatijih srpskih trgovaca oružjem koji je zbog svojih aktivnosti bio na crnoj listi UN, a posao nadzora proizvodnje nepostojećeg oružja poveren je Šabanu Rizviću, poslovnom premijeru aktuelnog premijera Federacije BiH, Fadila Novalića.

Bezbednosni izazov

Aleksandar Radić ističe da ovakvi poduhvati unutar Federacije BiH predstavljaju realan bezbednosni izazov kako za BiH, tako i za region.
- Sve fabrike namenske u Federaciji imaju punu podršku države, ali i jako veliki uticaj stranke SDA. Otuda i preplitanje između ekonomskih ideja i nečega što dugoročno može da predstavlja bezbednosni izazov i za BiH i za region, jer pokušaj da se u Federaciji zaokruži proizvodnja pešadijskog naoružanja i municije kako bi se faktički unutar BiH namenska indrustrija učinila "samodovoljnom" - zaključuje Radić.

Bosanski portal otkriva da je razvoj haubica započeo jula 2013. godine kada je potpisan i zvaničan ugovor između Atifa Rosića, u ime BNT-a i Đorđa Tešića, u ime of-šor kompanije Konsing.

Prema tvrdnjama sagovornika Žurnala infa, Tešić je u sledećih par godina uložio oko 250.000 evra, da bi početkom ove godine ugasio firmu registrovanu na Belizeu.
Za vojnog analitičara Aleksandra Radića, "nevidljive bosanske haubice", nisu nikakvo iznenađenje.

- Čim su se videle prve fotografije te haubice bilo je jasno da je reč o improvizaciji i avanturizmu, a ne ozbiljnom poslovnom projektu. Bosanci su po svaku cenu, sasvim nerealno, hteli da urade nešto što odgovara srpskoj varijanti NORA B-52, i to nalik na pokušaje Jugoimport SDPR. Ali, ma koliko srpska namenska industrija ima manjkavosti, odliv kadrova i nedostastak kontinuiteta, ona je i dalje lider u regionu kada je reč o ispitivanju novog naoružanja i vojne opreme zahvaljujući Vojno-tehničkom institutu i Tehničko opitnom centru. U Bosni svega toga nema, već je ovo bio nerealan pokušaj - ističe Radić.


 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online