Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 05.08.2018.
08:52
Vestionline, Tanjug A

Dodik: Stradanje Srba u Oluji bilo je olujno

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik u obraćanju povodom Dana sećanja na stradale u "Oluji" zahvalio je predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću što je svojim autoritetom pokrenuo pre pet godina obeležavanja stradanja srpskog naroda u toj i sličnim akcijama, ocenivši da je se do tada činilo da je sve to zaboravljeno.

Tanjug
Milorad Dodik na obeležavanju "Oluje"

A stradanje Srba u toj zločinačkoj akciji, kako je rekao juče, bilo je olujno.

Rekao je i da svaki put kad govori na ovakvim skupovima uvek iznova traži snagu da razume ono što se desilo srpskom narodu, ne samo u "OlujI" i sličnim akcijama, već i šta se desilo narodu koji je u prošlom veku skoro pola stanovništva izgubio, a imao je svoj identitet.

- Srpski narod je stradao upravo zato što su njegove komšije tragale uvek za svojim identitetom - ocenio je te podsetio na to koliko je srpski narod stradao u Prvom svetskom ratu, a da su ga ustaše i NDH kroz državni projekat u Drugom svetskom ratu sistematski uništavali.

- Formirali su logor za decu, jedini u svetu, u kojem su srpska deca stradala ili prekrštena. Davno sam naučio da je upravo Jasenovac i taj pogrom bio tadašnja politika NDH i ne vidim razliku u onome šta je bio razlog hrvatskoj državi 1995. godine, kada je Tuđman rekao prvo poterajte stanovništvo, a onda će vojska otići za njima. Etničko čišćenje protiv čega je bio čitav svet omogućeno je upravo uz asistenciju tog zapadnog sveta, velike i moćne mašinerije NATO koji je osposobio hrvatsku vojsku - rekao je Dodik.

Dodao je da ni tada, kao ni danas nema pravde i osuđuće presude za zločince koji su uništili, pobili i proterali Srbe sa tog prostora.

- Taj zločinački poduhvat imao je mnogo stradalih Srba. Srpsko stradanje u Oluji bilo je olujno. Čitave porodice su nestale, mnoge žene, stari i deca su stradali, a pravde nema. Mi Srbi u svojoj naivnosti verujemo da je pravda moguća, ali nema pravde tamo gde zločinac deli pravdu - naveo je Dodik.

Predsednik Srpske je zahvalio Srbiji što je uvek bila utočište za sve Srbe ma gde oni živeli na svetu i istakao da danas Srbija predstavlja identitet svih Srba u okruženju i svetu.

- Srbija je bila garancija i kada je bilo potrebno da se ovde ljudi skrase, da ovde dođu i nađu sigurno utočište. Izgledala je daleko, ali bila je dostižni spas svima koji su došli u tim godinama - rekao je Dodik. 

I danas je Srbija nešto u šta mi gledamo, dodao je, ocenivši da danas srpski narod može da kaže da pored stradanja u svom nacionalnom, političkom i državnom smislu ima dve važne stvari, a to su Srbija i Srpska, koja oličava slobodu srpskog naroda. 

Kako je rekao, danas u Srpskoj Srbi nemaju pravo ni na jednu istorijsku, nacionalnu i državnu grešku, te da zato ne prihvataju etiketiranje da su Bosanci ili da pričaju i pišu bosanski jezik.

Istakao je da su oni Srbi, koji žele mir, žele da žive sa drugima i ne žele ništa od drugih da uzimaju, ali da su spremni da brane i očuvaju ono što je u Srpskoj narodno dostignuće i volja.

Predsednik Srpske je rekao i da je uveren da će Srbi u ovom veku naći snagu da objedine svoje državne prostore i da reše probleme koji su pred Srbijom i da se okupe oko ideje predsednika Vučića, a to je da se obezbedi za Srbiju pravično rešenje po pitanju Kosova i Metohije.

On je zamolio Vučića da zaštiti Srbe u Republici Srpskoj i naveo da tamošnji Srbi vole Srbiju, koju doživljavaju kao svoju zemju i Srbiju i Srpsku vide kao jedinstven državni i politički prostor.


Na kraju je, kako je naveo, za utehu pomenuo da će sutra, kada budu slavili u Hrvatskoj Oluju, to činiti stojeći mirno pred himnom koju je napisao Srbin, a koji je sahranjen u Novom Sadu. 

Inače, autor hrvatske himne (muzike), je Srbin Josif Runjanin koji je rođen u Vinkovcima, u tadašnjoj Habsburškoj moharhiji, ali je poreklom iz okoline Loznice, iz sela Runjani. Porodica se odatle najpre preselila u Bijeljinu, zatim u Slavoniju, a na kraju u Srem.. 

Pored melodije za "Lijepu našu" Runjanin je komponovao i melodiju za pesmu "Rado ide Srbin u vojnike"

Sahranjen je na pravoslavnom groblju u Novom Sadu. 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online