Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 04.08.2018.
23:35
Vestionline, Tanjug A

Goldštajn: Tompson je danas "mejnstrim" i strahota ove zemlje

Marko Perković Tompson odavno je nadrastao poziciju nosioca "uvredljive kontrakulture", on je u Hrvatskoj danas "mainstream" i to je, zapravo, sva strahota ove zemlje, poručio je danas hrvatski istoričar, profesor Ivo Goldštajn.

printscreen youtube
Marko Perković Tompson

U kolumni za nedeljnik Globus pod naslovom "Dok negacionisti negiraju ustaške zločine, Tompson čini nešto mnogo gore - slavi ih…", Goldštajn konstatuje da je reč o čoveku koji je politička činjenica jer, kako kaže, svakim svojom pesmom, svakim javnim nastupom ili pojavljivanjem šalje političku poruku.

Uz opširno podsećanje na Tompsonovu prošlost i njegove "hitove", Goldštajn podseća i da je još 2006. Jurica Pavičić napisao da je ovaj pevač "možda seoski fašista", ali istovremeno i nosilac "vruće, uvredljive kontrakulture koja može zapeći promotere liberalnodemokratskih vrednosti".

- Dve godine posle ja sam dodao da je Tompson 'propagator ustaštva', i ostajem pri tome. Ali Tompson je danas nadrastao poziciju nosioca 'vruće, uvredljive kontrakulture'. On je u Hrvatskoj postao 'mainstream'. I to je, zapravo, sva strahota, i - ako hoćete - sva beda ove zemlje - naveo je Goldštajn, koji se potom obrušio na hrvatsku predsednicu Kolindu Grabar Kitarović, čije ponašanje prošle sedmice je nazvao skandaloznim.

Prethodno je, podsetio je, u Jasenovcu Grabar Kitarović nedvosmisleno osudila ustaški režim i ustvrdila kako su "mnogi Hrvati, poginuvši za slobodu i ljudskost, svrstali našu domovinu na ispravnu stranu istorije".

Neki su se ponadali da je to znak da predsednica menja politiku - da se odmiče od revizionizma i približava antifašizmu, kako joj, uostalom, i Ustav nalaže, piše Goldštajn, ali i primećuje da je hrvatskoj predsednici trebalo samo dva dana da odustane od "novog kursa“.
 

Naime, u intervjuu za Dojče Vele, podseća takođe Goldštajn, Kitarović je rekla da ne zna da je Tompson ranije pevao nekakve pesme. 

- Pa ona bi, kao prva osoba u državi, morala znati da je Tompson slavio konkretne ustaške zločine u Jasenovcu i Hercegovini! Zašto postoji njen Kabinet i svi njeni savetnici - primetio je Goldštajn.

Umesto toga, kaže, predsednica se osvrnula na Tompsonovu pesmu ''Lijepa li si'', poručivši da apsolutno odbija da tu pesmu neko karakteriše kao nacionalističku.

- Voleo bih da nas Kolinda Grabar Kitarović poduči malo o zemljopisu - koja je to Herceg-Bosna u pesmi spomenuta uz Dalmaciju, Liku, Zagorje itd.? Je li to negde u Istri, ili je možda u Slavoniji, kod Našica ili u Požeškoj kotlini? Ili se ipak u toj pesmi dovodi u pitanje integritet i suverenitet BiH - pita Goldštajn.

Navodeći da Tompson ne treba više ništa ni da peva ni da govori, jer je, kaže, on svoje rekao, Goldštajn tvrdi da je i hrvatska politika rekla svoje i to s najvišega mesta, kad je branila tog "slavitelja ustaških zločina". "Ali, najgore od svega - sve su rekli i hrvatski građani, jer je juče objavljeno da je nakon svih mogućih izjava i ponašanja na fudbalskim utakmicama u Rusiji, popularnost KGK (predsednice) u proteklih mesec dana porasla 11 posto", primetio je Goldštajn.

Ovaj istoričar konstatuje da Kitarović raste u očima svojih glasača, ali i da doprinosi "uneređivanju i primitivizaciji hrvatskog društva".

- Od nas pravi samozadovoljnu, samodovoljnu državicu na rubu EU, koju zapadni svet marginalizuje i smatra delom balkanskog polusveta - konstatuje Goldštajn. 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online