Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 31.07.2018.
00:22
Đ. Janković - Vesti A

Gaze bašte, lunjaju po mraku

Zbog velikog broja migranata koji u ovom kraju pokušavaju ilegalno da pređu državnu granicu sa BiH, u malozvorničkim selima će u narednom periodu biti pojačano prisustvo policije na svim kritičnim lokacijama u opštini, u sklopu mera očuvanja javnog reda i mira i opšte bezbednosti građana, odlučeno je na poslednjoj sednici Saveta za bezbednost opštine Mali Zvornik.

EPA/Orestis Panagiotou
Izbeglice (Foto: Arhiva)

Povod je nedavni zbor Mesne zajednice Brasina, sela čiji meštani su, iako do sada "nije bilo problema i incidenata u kontaktu s migrantima", tražili pojačano prisustvo policije zbog osećaja "straha i nelagodnosti" izazvanog velikim brojem migranata koji se ovuda kreću.
Već nekoliko meseci Brasina je posebno interesantna migrantima koji u svojim telefonima "siti Brasina" imaju označeno kao mesto dokle stižu autobusima, a onda pokušavaju da pređu Drinu i dokopaju se BiH.

Stižu sporadično, nekada u grupama više dana zaredom, a onda nestanu pa ih nema neko vreme. Najviše ih je u priobalju gde, kako kažu neki meštani, pogaziše sve bašte, ali i u centru mesta. Tu, ili sede na zemlji, pod kamionskim prikolicama ako je kiša, ili u obližnjoj kafani. Neki mogu da priušte i poneko piće, a ostali često uzmu jednu kafu za njih petoricu.

Pravac Zapad

Inače, migranti uglavnom najpre iz Beograda dolaze na autobusku stanicu u Loznici, a odatle se lokalnim linijama prebacuju do Brasine, Borine, ili Malog Zvornika u želji da pređu na levu obalu Drine i odu na Zapad.

- Nije prijatno narodu da toliko stranaca ima u selu. Kad naiđeš po mraku na njih desetak nije ti svejedno, ne znaš šta im je u glavi, kakve ih muke muče i šta nameravaju. Pričaju glasno, slobodno špartaju selom, a mnogi su zbog njih prestali da odlaze u svoje njive pored Drine, ili da ovde pecaju jer nikad ne znaš kada ćeš i na koliko njih naleteti. Nije prijatno kad vidiš da u centru sela iz autobusa izađe njih dvadesetak, a sve su to mladi muškarci i svi samo žele preko reke. Verovatno imaju nekoga ko im pomaže da se prebace na drugu stranu. Počeli su i sami da kupuju gumene čamce, ne znaju da je Drina opasna i ne prašta neiskustvo - priča jedan stariji Brasinac.

U selu kažu da policija kontroliše i teretne vagone na ovdašnjoj železničkoj stanici kako migranti ne bi ušli u njih i na taj način se prebacili preko, ali i da je hidroelektrana Zvornik u Malom Zvorniku na udaru jer migranati maltene svakodnevno pokušavaju da preko brane uđu u susednu BiH.
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online