Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 30.07.2018.
00:55
Đ. Barović - Vesti A

Opet nas ismevaju dok tugujemo!

Predsednica Hrvatske, Kolinda Grabar Kitarović odlikovaće 5. avgusta u Kninu, u sklopu državne proslave Dana pobede i domovinske zahvalnosti, hrvatske generale Antu Gotovinu i Mladena Markača.

Vesti
 

Ova informacija je u potpunosti zgrozila prognane Krajišnike koji ocenjuju da je reč o još jednom šamaru srpskim žrtvama.

- U pitanju je još jedan u nizu skandaloznih, ali očekivanih poteza hrvatske predsednice. I pored činjenice da je tokom i posle akcije "Oluja" ubijeno oko 2.000 Srba, sa ognjišta proterano najmanje 220.000, a imovina im uništena do temelja, Gotovina i Markač su posle prvostepenih osuđujućih presuda, na kraju potpuno oslobođeni. Za to, ogromnu odgovornost snose i zapadne sile koje su, upravo u Haškom tribunalu, među brojnim zločinima počinjenim na prostoru prethodne Jugoslavije, u Srebrenici proglasile navodni genocid, a zločin koji je najpribližniji međunarodno usvojenom terminu genocida jeste upravo akcija "Oluja" - ističe Miodrag Linta, predsednik skupštinskog Odbora za dijasporu i Srbe u regionu.

Tompson ipak peva

Marko Perković Tompson i ove godine će nastupati tokom "Oluje", i to u Glini.
U sklopu ovog hrvatskog praznika nastupaće još jedna hrvatska zvezda koja je veoma popularna i u Srbiji - Nina Badrić. Ona će pevati na Trgu Hrvatske u Malom Lošinju.

Podsećajući da su 1995. godine, u vreme "Oluje", Srbi iz Republike Srpske Krajine, od beba u kolevkama, do starica, proterani sa svojih ognjišta, dok su oni koji su ostali ubijeni, svima imovina opljačkana i na kraju uništena do temelja, Linta, kako kaže, želi da veruje da će odgovorni za ova zlodela, kad-tad odgovarati i snositi posledice.

Generalni sekretar Udruženja Srba iz Hrvatske Milojko Budimir ocenjuje da je jako tužno da Hrvatska ne prestaje sa izrugivanjem srpskih žrtava i prognanih.

- Dok će prognani Krajišnici širom sveta u crkvama paliti sveće i moliti se žrtvama, u Kninu će za to nagrađivati odgovorne. Nije ovo ništa novo, već samo nastavak istovetne, skaradne politike nad ljudima koji su vekovima živeli u Hrvatskoj, a krivi su samo što pripadaju drugom narodu i veri. Za to je kriva i međunarodna zajednica koja je haškim presudama abolirala Hrvatsku. Dodela ordenja Gotovini i Markaču je ujedno i poruka svim Srbima koji razmišljaju o povratku da o tome i ne razmišljaju. Teško će se doći do međusobnog pomirenja i suživota, ukoliko Hrvatska ne odustane od teze "da je 1995. oslobođena od agresora, i da su ti agresori bili Srbi", a zapravo narod koji je na tim prostorima živeo vekovima unazad - ističe Budimir.

Fudbalska utakmica

Dan pre zvaničnog programa u Kninu, odigraće se i revijalna fudbalska utakmica između ratnih veterana, pripadnika Hrvatske vojske i policije i fudbalske reprezentacije sa selektorom Zlatkom Dalićem na čelu.

Predsednik Veritasa Savo Štrbac krajnje je ironičan, pa ocenjuje da je bilo i vreme da Gotovina i Markač dobiju ovo ordenje - ako ga ranije već nisu dobili.

- Koliko znam, njih je već zbog "Oluje" odlikovao Franjo Tuđman, jer su, ipak, "izvojevali najveličanstveniju bitku u istoriji Hrvatske". Istovremeno, Gotovina i Markač su boravkom u Haškom tribunalu u hrvatskom narodu stekli oreol žrtve, paćenika kao što je bio i kardinal Stepinac. Haški tribunal, oslobodivši ih, nije oslobodio samo velike heroje, već je i oprao ljagu sa cele operacije "Oluja" koja je za većinu Hrvata "čista kao suza". Jedini problem u tome je što su Srbija, Republika Srpska, kao i cela dijaspora puni "kapljica" tih suza, Krajišnika koji su prognani i u nekoliko dana ostali bez igde ičega samo zato što su Srbi - zaključuje Štrbac.

Republika Srpska Krajina je u vreme "Oluje" bila pod zaštitom Ujedinjenih nacija, na njenoj teritoriji bili su raspoređeni vojnici Unprofora, poznatiji kao "plavi šlemovi". Tri meseca ranije, maja 1995. u hrvatskoj akciji "Bljesak" za dva dana proterano je celokupno stanovništvo Zapadne Slavonije. Ubijeno je ili nestalo oko 300 Srba, među kojima dosta civila i dece.

Knin da bude mesto pomirenja

Dragan Sekulović, predsednik Centra za komunikaciju Pravda, pozvao je predsednicu Hrvatske da u Kninu, ovog 5. avgusta "napravi iskorak i prekine ofucano i arhaično nacional-šovinističko divljanje i dernekovanje", od koga se zgražava i dobar deo Hrvata.
- Pozivamo vas da učinite istorijski čin i Knin pretvorite u Pijemont pomirenja, tolerancije, jednakosti i jednakopravnosti dvaju naroda. Mesto gde će i Hrvati i Srbi naći zajednički jezik pomirenja i oprosta, a prepustiti istoričarima da sve činjenice, uključujući i dodele ordenja generalima Markaču i Gotovini, dobiju svoju logičnu pravno-moralnu težinu - poručuje Sekulović i dodaje da je osnovni uslov zajedničke proslave u Kninu da se Srbima vrati stanarsko pravo, kao i oteta imovina.
- Bez toga, proslava u Kninu i dodele medalja, samo će hraniti večni kancerogeni primus u glavama potencijalnih političkih likova koji će čekati pravi trenutak svetske preraspodele sila, oružja i granica, da metastazira i donese neku novu katastrofu u kojoj neće biti pobednika - ističe Sekulović.
On je, takođe, pozvao vlast u Hrvatskoj da otvori arhive i predoči javnosti dokumente o "humanom preseljenju stanovništva" ili "etničkom inženjeringu" na relaciji Tuđman - Milošević.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online