Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 15.07.2018.
10:44
Vestionline, Tanjug A

"Orićeve pretnje ojačavaju uverenje da RS mora da se brani"

"Pretnje Nasera Orića samo ojačavaju naše samopouzdanje i uverenje da Republika Srpska mora da se brani svim raspoloživim sredstvima i mi to činimo svakog dana jačajući njenu komponentu i snagu", kazao je danas predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.

M. Karović
Milorad Dodik: Naser Orić je zločinac omražen među Srbima

- Orić je definitivno zločinac za kojeg se vezuje mnogo zločina, te da je on zbog svojih nedela prema srpskom narodu omražen među Srbima - kazao je Dodik nakon sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Beogradu, na zajedničkoj konferenciji za medije i dodao da je Srpska opredeljena za mir, ali da neće dozvoliti napade.

- Predsednika Vučića sam upoznao sa atmosferom u BiH koja je generisana izjavama i pretnjama Nasera Orića i mislim da je to deo njegove frustracije i želim da mu poručim da Srpska neprikosnoveno može da se brani, a pogotovu od takvih ološa kao što je on. Njegove izjave su uznemiravajuće za naš narod, ali nas okupljaju u uverenju da moramo da održimo kolektivitet i da su institucije Srpske spremne da odgovore takvim pretnjama - kazao je Dodik.

Naveo je da će bilo koji pokušaj ugrožavanja Srpske se odvijati u atmosferi napada na Republiku Srpsku i zahvalio se predsedniku Vučiću na jasnom stavu, koji je izražen mnogo puta do sada, a koji je vezan za to da Srbija više nikada neće dozvoliti “Oluje” i slično tome prema srpskom narodu gde god se nalazio.

Dodao je da je u slučaju napada predsednika Srbije Aleksandra Vučića u Potočarima policija Srpske dokumentovala sve učsnike u tom događaju, ali da institucije na nivou BiH ne žle da to pitanje reše.

Navodeći da je sa Vučićem razgovarao i o Kosovu i Metohiji, Dodik je kazao Srpska podržava Srbiju po tom pitanju.

- Ljudi u Srbiji moraju da primete koliko je važno dostignuće vezano za zajednicu srpskih opština na KiM. Imajući u vidu da se izbegava implementacija tog sporazuma to govori koliko je to važno i koliko je bitno za srpski narod u tim opštinama - kazao je Dodik.

Dodao je da je Srpska opredeljena za povezivanje pitanja Srpske i KiM, te da srpski narod koji živi u Republici Srpskoj smatra da ima pravo na svoju potpunu autonomiju i što veći stepen povezanosti sa Srbijom na svim poljima.

- Mi ne želimo da ugrožavamo mir, niti mi o tome razgovaramo, mi želimo samo da ojačamo naše veze. Jasna nam je pozicija Srbije oko Dejtonskog sporazuma i podrške celovitosti BiH i u tom pogledu mi vidimo korektan pristup Srbije koji nam olakšava da možemo da vodimo naše politike na način poštivanja Dejtonskog sporazuma - kazao je Dodik.

Navodeći da se vremena menjaju i da nije danas isto kao pre 10 ili 20 godina, Dodik je naveo da je Srpska legitimisala svoja prava vezana za Dejton i ustav i istakao da su mnoga prava prekršena, te da mnoga moraju biti revidirana.

Važno je i predstavlja zadovoljstvo to što poslednjih nekoliko godina važne datume obeležavamo zajedno sa Srbijom, kazao je Dodik govoreći o ovogodišnjem obeležavanju stradanja srpskog naroda 4. avgusta, koje će biti održano u Bačkoj Palanci i dodao da to predstavlja veliku stvar za srpski narod i doživljava se i kao pitanje integriteta srpkog naroda u celini.

Govoreći o projektima sa Srbijom, Dodik se zahvalio Vučiću na pažnji koju pruža projektima u Srpskoj, u kojoj je zahvaljujući pomoći Srbije u poslednje vreme u srpskim opštinama u BiH urađeno dosta projekata, kako u vrtićima, Srpskoj pravoslavnoj crkvi, komunalni projekti.

- Najznačajniji projekat koji želimo da rešimo je put Banjaluka - Beograd i na tome radimo. Drago mi je da se napreduje na tom planu. Ostalo je da se dogovori tačka na Savi ili Drini i da u tom pogledu opertivno nastavimo to da radimo. Kada je u pitanju autoput od Sarajeva mi i dalje ostajemo privrženi pravcu Višegrad - Istočno Sarajevo - kazao je Dodik.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online