Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 06.07.2018.
06:00
E. V. A

Nisu znali da je to logor smrti?!

Kompanija "Valledž Edženjear" je uklonila sve snimke sa svojih stranica i profila na društvenim mrežama i uputila javno izvinjenje nakon reagovanja javnosti zbog korišćenje video-snimaka i fotografija mesta nekadašnjeg logora u Jasenovcu u svojoj reklami za naočare za sunce.

wikipedia.org/Petar Milošević
 

U reklami kompanije, naime, korišćeni su video-snimci i fotografije spomenika Kameni cvet koji se nalazi u Jasenovcu, a koji je posvećen hiljadama Srba, Jevreja, Roma i antifašista koje su ustaše ubile u logoru između 1941. i 1945. godine.

Zasad bez komentara

U Javnoj ustanovi Spomen-područje Jasenovac nisu znali da je sniman reklamni spot. Rekli su da su iznenađeni i da će komentarisati slučaj tek kada budu u potpunosti ispitali o čemu se radi.

Prema poimeničnom spisku Spomen-područja Jasenovac, u logoru je ubijeno 83.145 osoba.

Kompanija je reklamu snimljenu na lokaciji spomen-područja postavila na Fejsbuk kako bi promovisala svoju "crnu" liniju sunčanih naočara.

Kako je rečeno, snimci "su napravljeni na lokaciji u Hrvatskoj na jednom od istorijskih i mračnih mesta iz Drugog svetskog rata - Jasenovcu - u znak sećanja na desetine hiljada ljudi koji su stradali na ovom mestu".

Kritičari, međutim, tvrde da je korišćenje ove lokacije u reklamne svrhe neprimereno i uvredljivo za žrtve.

"Brigada koja je klala ljude i decu u Jasenovcu zvala se Crna legija, baš kao i vaše naočare", napisao je jedan korisnik Tvitera.

- Nismo znali da je to logor smrti u tom trenutku. Nismo hteli nikoga da uvredimo, mi smo pristojan brend. Izvinjavam se svima koji su uvređeni - izjavio je direktor firme Majkl Krouli i objasnio da su posetili Jasenovac na pola sata i to nakon zatvaranja, prenosi Bi-Bi-Si.

"Valledž Edženjear" je postavila snimke i fotografije modela koji nose naočare za sunce ove kompanije, koji su snimljeni pored Spomenika revolucije u Podgariću u Hrvatskoj.

Spomenik revolucije naroda Moslavine postavljen je na mestu gde se nalazila terenska bolnica partizana. U reklami modeli stoje u spomen-kosturnici gde se nalaze posmrtni ostaci oko 1.000 stradalih partizana.

Kompanija je u utorak objavila izvinjenje zbog korišćenja materijala iz Jasenovca.

"Već sam razgovarao s direktorom spomen-područja Jasenovac i sa jednim od lidera jevrejske zajednice u Australiji i poslao im naše izvinjenje" kaže se u saopštenju za medije osnivača "Valledž Edženjear" Majkla Kroulija.

 

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online