Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 02.07.2018.
10:15
Vestionline A

"Standard": Hrvatska je pet godina na ivici EU

"Pristupanje Hrvatske EU bilo je pre svega psihološki važno Hrvatima jer su želeli da se distanciraju od postjugoslovenskih država na jugu, i istovremeno da se okonča era tranzicije, ali je nakon prijema usledilo jačanje ekstremno konzervativnih, nacionalističkih i liberalnih snaga", navodi bečki "Standard".

pixabay.com
 

"64 odsto Hrvata navijalo za Srbiju protiv Brazila"

U tekstu povodom povodom pete godišnjice od prijema Zagreba u EU, bečki dnevnik navodi da je i u Hrvatskoj, kao i u  mnogim drugim zemljama centralne i istočne Evrope, brzo nakon pristupanja bilo primetno da Brisel više ne može da izvrši nikakav reformski pritisak, a to je vodilo ka jačanju ekstremno nacionalističkih snaga.

One su ćutale do članstva, a potom se formirale pre svega u civilnom društvu i agitovale protiv manjina i to "pre svega srpske, čija se situacija odmah pogoršala", konstatuje "Standard".

"Hrvati nikada nisu bili entuzijasti po pitanju članstva u EU. Oni nisu mnogo očekivali i nisu zbog toga razočarani", ocenio je politikolog Dejan Jović.

"Standard" ističe da je došlo do brojnih inicijativa i referenduma za jačanje ekstremno konzervativne slike porodice i društva, koju je podržavala hrvatska katolička crkva, koja je u poređenju sa crkvama drugih evropskih država daleko desno orijentisana. List navodi da, kao i u susednoj Srbiji i Bosni i Hercegovini i u Hrvatskoj nedostaje svest o sekularizmu.

Politikolog Žarko Puhovski kaže da narod na jesen odlučuje o velikom ograničavanju prava manjina i da će, ako to izjašnjavanje bude uspešno, to predstavljati jasno okretanje u desno.

"Međutim još uvek smo baletani koji balansiraju na rubu tih struja", dodao je on i ukazuje da desno od HDZ-a nema značajnijih partija.

"Standard" ističe da je upadljiv bio i pokušaj da se vetom zaustave pristupni pregovori sa Srbijom, što je bilo neuspešno.

"Sada Hrvatska želi što brže da uđe u unutrašnji krug EU i pristupi Šengenu kao i evrozoni. To bi bilo korisno za ostale članice, jer tako turisti iz tih zemalja ne bi morali više satima da čekaju na granicama, a Zagreb bi bio nadležan za zaštitu spoljne granice", navodi list.

"Standard" dodaje da i pored sporova sa susedima postoji određeno postjugoslovensko zajedništvo, i da to pokazuje ne samo činjenica da mnogi Slovenci rado letuju u Hrvatskoj, već i istraživanje prema kojem je 64 odsto Hrvata navijalo za Srbiju protiv Brazila na Svetskom prvenstvu u Rusiji.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online