Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 02.07.2018.
08:08
Đ. Barović - Vesti A

Obaveštajne agencije BiH u službi radikalnog islama (12): Bakir i 1.000 Iranaca

Turska nije jedina država koja je ključno zainteresovana za dešavanja u Bosni. Nacionalna bezbednosna agencija SAD sačinila je u martu 2017. poseban izveštaj o delovanju Iranske obaveštajne zajednice u BiH.

EPA/Fehim Demir
Dragi gost u Teheranu: Bakir Izetbegović

- Izveštaj zapravo predstavlja presek saznanja o delovanju i aktivnostima iranskih obaveštajaca u poslednjih 15 godina, i bazirana je na podacima koje je prikupila OBA BiH. U izveštaju, zavedenim pod brojem 2.783, NSA, posebna pažnja posvećena je akciji šifrovanog naziva Platon, koju su službenici OBA proveli u najstrožoj tajnosti. Taj izveštaj ima službeni naziv Analiza operativne akcije Platon, a sačinjen je 7. juna 2009. godine i zaveden pod brojem UR-04-429/09, kucan je na više od stotinu stranica. Osim informacija OBA, u izveštaju NSA korišćene su i informacije do kojih su došle zapadne obaveštajne službe - navodi Dževad Galijašević u svojoj knjizi "Epitaf za Bosnu".

Spisak za uzbunu

NSA, kako navodi, raspolaže sa oko 650 imena pripadnika najviše iranske, ali i još nekoliko obaveštajnih službi islamskih zemalja u BiH, dok je u službama u BiH u opticaju još 330 imena.

Agent na fakultetu

Iz američkog izveštaja otkriva se i da je čitav niz intelektualaca postao sastavni deo iranskih obaveštajnih službi, a posebno MOIS. Jedan od njih je, prema tvrdnji iz izveštaja OBA, i profesor Filozofskog fakulteta u Sarajevu, Nevad Kahtaran, a zatim i direktor Radio-TV Islamske Republike Iran u Sarajevu, Muhamed Reza Golzardi.

- Taj broj od skoro 1.000 pripadnika tajnih obaveštajnih službi Irana, Pakistana, Kuvajta i Saudijske Arabije je alarmantan i predstavlja posebnu kočnicu na putu BiH ka NATO, ali i predstavlja veliku pretnju za nacionalne sigurnosti zapadnih zemalja, a naročito SAD - deo je američkog izveštaja koji Galijašević citira.

Iz tog izveštaja se saznaje da su regrutovani agenti iranskih tajnih službi po pravilu dobro pozicionirani u samoj Bosni. Od BiH građana na listi se, kako navodi Galijašević, nalaze Amel Hadžimejlić i Halil Elezović, rođen u Stocu, bivši prevodilac jednoj grupi državljana BiH koji su završili obuku kod Iranaca u kampu Pazarić.

Trenutno boravi sa suprugom u kasarni u severnom delu Teherana. Na spisku su i Midhat Hadžalija i Esmir, izvesni Meho, kao i Ramiz Mulaomerović - stoji između ostalog u izveštaju NSA, u kojem je navedeno da je OBA najviše podataka sakupila za Mulaomerovića koji je jedno vreme bio odbornik u Skupštini opštine Trnovo, ali je radio i u SJB Trnovo i PU Tarčin, te u Agenciji za istraživanje i dokumentaciju, odnosno bosanskoj tajnoj službi.

- Za bosanske bezbednjake posebno je bio interesantan i jedna osoba koja je državljanstvo BiH dobila zahvaljujući svom učešću u ratu - Javdan Amjad zvani Medžid, pripadnik Komiteta šiitske organizacije koja deluje na području BiH. Njegovo ime se pominje i u više operativnih akcija šifrovanih imena Sidro i Maraton, gde je nedvosmisleno zaključeno da radi za više tajnih službi Irana, a da je u stalnom kontaktu sa šefom IRGC-a Ali Sabetom - navodi Galijašević.
Prisustvo pripadnika iranske tajne obaveštajne službe u BiH naglo je pojačano od početka 2012. godine.

Gradonačelnik u igri

Nacionalna bezbednosna agencija nudi imena još nekih iranskih agenata u Bosni.
- Često se pominje i ime novog gradonačelnika Zenice, Fuada Kasumovića, te njegova veza sa iranskim tajnim službama. Saradnja Kasumovića počela je još u vreme dok je bio zamenik direktora carine - stoji u izveštaju NSA. Galijašević ističe da su Amerikanci reagovali tek kad je Kasumović, u to vreme zamenik ministra finansija i trezora BiH, odmah po povratku iz Irana organizovao večeru za ambasadora Irana i njegove saradnike u sarajevskom hotelu "Zagreb".
- Za to je ekspresno saznala Ambasada SAD i odmah započela svojevrsnu istragu o vezi Kasumovića i Teherana - kaže Galijašević i dodaje da su ubrzo oktrivene i njegove tajne posete Iranu, ali i sastanci sa najviše rangiranim oficirima MOIS, iranske obaveštajne službe.

Sa ambasadorom na vezi

Galijašević navodi da se iz analize iranskog prisustva u BiH i kretanja njihovih diplomata i službenih lica, nakon posebne i zajedničke analize Granične policije BiH i Obaveštajno-bezbednosne agencije BiH, može izvući zaključaka da je pojačano prisustvo iranskih službenih lica i diplomata u BiH, vidljivo u postupcima političkog vrha u Sarajevu, posebno Bakira Izetbegovića.

- Stalna komunikacija Bakira Izetbegovića sa ambasadorom Islamske Republike Iran u BiH Seuedom Hosein Rajabijom te Izetbegovićeva poseta Teheranu 24. i 25. oktobra 2016. godine, te prijemi na najvišem nivou od strane Ajatolaha Ali Hamneija i predsednika Islamske Republike Hasana Rohanija, potvrđuju interes i nameru obe strane da se ta saradnja nastavi i intenzivira bez obzira na oštro američko-izraelsko protivljenje - zaključuje Galijašević.

Sutra - Obaveštajne agencije BiH u službi radikalnog islama (13): Svetski teroristi sa pasošem BiH

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online