Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 30.06.2018.
11:11
Tanjug, Vestionline A

Zaev: Dobili smo datum, istorijska odluka EU!

Makedonski premijer Zoran Zaev ocenio je kao "istorijsku" odluku EU o uslovnom određivanju datuma za počinjanje pregovora o članstvu sa Makedonijom i Albanijom i izneo tvrdnju da će konsolidacija EU biće dovršena tek kad Unija prihvati Zapadni Balkan.

EPA/Florian Wieser
Makedonski premijer Zoran Zaev

U intervjuu za "Dojče vele" (DW), na konstataciju novinara da ima različitih interpretacija odluke Evropske komisije i da njegova vlada tvrdi da je reč o istorijskoj odluci, dok kritičari ocenjuju da je u pitanju samo još jedno odlaganje i razočarenje za Makedoniju, Zaev ocenjuje da "ne postoji neki drugi opis te odluke osim da je ona istorijska".

- Dobili smo datum za pregovore: jun 2019. Do tada ćemo, zajedno sa našim prijateljima i partnerima iz Evropske komisije, zajednički da radimo na ostvarivanju kriterijuma, odnosno na implementaciji svih faza dogovora sa Grčkom, ali i na okončanju reformi. Veoma smo blizu našeg cilja, a to je dostizanje standarda Evropske unije - rekao je Zaev.

On je naveo da se prema dosadašnjim iskustvima u proširenju Evropske unije, poglavlja u "proseku zatvaraju u roku od sedam godina".

- To je na liniji s našim ciljem, i ciljem Evropske komisije koji je naveden i u Strategiji o proširenju Evropske unije do 2025. godine... Ostajemo na reformskom putu, pred nama je jasan cilj. Ostaje nam da završimo naš domaći zadatak - sprovedemo poslednju fazu reformi, a posle toga gordo možemo da uđemo na vrata Evrope. Sva sporenja i sve kritike te ogromne odluke mogu da se posmatraju samo kroz prizmu političkih i drugih interesa - kazao je makedonski premijer.

Na podsećanje DW da je njegova vlada pre manje od dve nedelje potpisala istorijski dokument sa susednom Grčkom u sporu oko imena i pitanje koliko će mu to što je poziv EU za sada samo uslovan zakomplikovati napore da ubedi nacionaliste i opoziciju u Makedoniji da podrže dogovor sa Grčkom, Zaev je odgovorio da će "tome ostati do kraja snažno posvećen".

- Sa svim argumentima koji mi stoje na raspolaganju, trudiću se da dokažem da je dogovor sa Grčkom istorijski, a da je datum za početak pregovora zaslužen, odnosno da će pregovori početi u junu 2019. godine. Protivnici toga su oni politički faktori u zemlji koji bez ikakve argumentacije negiraju koristi (sporazuma). Oni žele da se vrate autoritarnoj politici i to u vreme kada većina građana u našoj zemlji, ali i građana Zapadnog Balkana, želi da se priključi EU i NATO - naveo je Zaev.

Upitan da li ga zabrinjava to što u Grčkoj postoji snažan otpor i koalicionog partnera premijera Aleksisa Ciprasa i opozicije tome da se prihvati "makedonska nacija" i "makedonski jezik", kako je to navedeno u potpisanom sporazumu, Zaev je rekao da "činjenica da se opozicione političke partije u obe zemlje protive dogovoru pokazuje da je postignut dobar kompromis".

- Građani Republike Makedonije dobili su potpuno priznanje makedonskog identiteta, a građani Grčke priznanje helenističkog nasleđa iz antičke istorije. Političke stranke u obe zemlje decenijama su imale priliku da reše taj spor, ali nisu uradile ništa. Naprotiv, samo su ojačale razlike. A sada, suočene s činjenicom da je rešenje moguće, i da je ono pođednako prihvatljivo za obe strane, i političke stranke su odlučile da se usprotive, umesto da prihvate činjenicu da je ovo jedini način da obe zemlje krenu napred - kazao je predsednik makedonske vlade za DW.
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online