Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 29.06.2018.
11:49
Vestionline A

Latinka Perović: Uopšte nije slučajno - u Srbiji se ćuti zbog Rusije

Istoričarka i bivša visoka funkcionerka u vreme SFR Jugoslavije Latinka Perović izjavila je da se danas u Srbiji ne govori o godišnjici Rezolucije Informbiroa i ocenila da to uopšte nije slučajno, pre svega zbog uloge koju Rusija ima u Srbiji.

EPA/Koca Sulejmanovic
 

- Rusi su ovde uvek bili i to je strateški interes koji su njihovi ambasadori vrlo otvoreno saopštavali i saopštavaju - kazala je Latinka Perović na tribini koja je organizovana povodom 70. godišnjice Rezolucije Informbiroa na Fakultetu "Lazar Vrkatić" u Novom Sadu.

Prema njenim rečima, 1948. godina je svedena samo na represiju na Golom otoku, a ne govori se o emancipatorskom procesu do kojeg je tada došlo i koji je tada otvoren na duži rok.

Istoričar Milivoj Bešlin rekao je da su balkanski narodi zahvaljujući "istorijskom Ne" iz 1948. godine tada bili prvi put ne samo objekti, već subjekti u svetskoj politici. On je ocenio da se u Srbiji o tome ćuti zbog današnje uloge Rusije, koja nije ništa novo.

- Mi već tri veka možemo da pratimo imperijalne teritorijalne intencije Rusije prema Balkanu i to se nije promenilo ni danas - kazao je Bešlin.

Dodao je da je razlazom sa Staljinom 1948. godine okrnjena tadašnja sovjetska hegemonija u socijalističkom bloku država.

- Svima koji 1948. godinu posmatraju samo kroz Goli otok, preporučujem da pročitaju dokumente o stotinama poginulih jugoslovenskih vojnika u tadašnjem neobjavljenom ratu SSSR protiv Jugoslavije - istakao je Bešlin.

Staljin i rukovodstvo SSSR optužili su 28. juna 1948. godine Komunističku partiju Jugoslavije za nepravilnu unutrašnju i spoljnu politiku, odnosno za odstupanje od marksizma/lenjinizma.

Rukovodstvo Jugoslavije je odbacilo te optužbe, što je poznato i kao "istorijsko Ne".

Nakon višegodišnje kampanje protiv Jugoslavije, politika Informbiroa je poražena pedesetih godina 20. veka.

POVEZANE VESTI

Petak 29.06.2018. 13:05
Доста са блесавим коментарима Титових омладинаца. Раскол између Стаљина и Тита (некада два добра сарадника) је њихова обострана измишљотина. Док је цео свет стрепео од руског комунизма иза бодљикаве жице, појавио се Тито са југословенским слободним социјализмом, комунизмом и под контролом УДБе слао печалбаре по целом свету да подривају западне демократије причајући Титове бајке. Одговорност за Титове свињарије су преузели Срби на себе, што је разлог зашто је цео свет једва дочекао прилику да бомбардује Србију. Једном будала увек будала.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online