Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 29.06.2018.
05:00
Đ. Barović - Vesti A

Obaveštajne agencije BIH u službi radikalnog islama (10): Srpska na meti Sarajeva

Tokom rata u BiH, Alija Izetbegović je osnovao nekoliko tajnih službi koje su se bavile ne samo obaveštajnim već i terorističkim aktivnostima. Svakako je najpoznatija jedinica Ševe koje su dobijale naređenja od vrha Službe, a služila su za likvidaciju neistomišljenika, ali i proizvodnju haosa u Sarajevu.

M. Karović
Milorad Dodik

Medijsko oružje

Međutim, Dževad Galijašević u svojoj knjizi "Epitaf za Bosnu" tvrdi da te tajne operacije "pod kontrolom islamističkog Sarajeva" nikada nisu prestale u odnosu na Srbe i Hrvate.

- Ali, mirnodopska faza specijalnih (subverzivnih) operacija obaveštajnih službi Alije Izetbegovića za cilj je imala očuvanje obaveštajnog potencijala u novim ustavno-pravnim uslovima te korišćenje tog aparata za održavanje kriznog stanja u BiH, kroz sinhronizovane političke akcije konstantnih sukoba sa Srbima i Hrvatima, njihovim političkim strukturama i zajednicama - tvrdi Galijašević.

On objašnjava da se u pozadini zapravo odvijao proces izgradnje radikalno islamiziranih paravojnih formacija sposobnih za izvođenje selektivnih terorističkih akcija i sposobnih da izazovu i kontrolišu neku moguću pobunu širih razmera u Bosni.

- Njihov cilj je pre svega da vode ozbiljne ratne operacije protiv Republike Srpske - tvrdi ovaj autor i objašnjava da su izvršitelji ove etape bivši mudžahedini, vehabije, članovi aktivne islamske omladine...

- U Bosni i Hercegovini glavni nosilac, projektant i izvođač složenih subverzivnih operacija je Obaveštajno-bezbednosna agencija BiH - OBA.

To je agencija čiji operativac pokušava pirotehničkim sredstvom, u tunelu Salakovac kod Mostara uplašiti i ugroziti načelnika štaba zajedničke komande Oružanih snaga BiH generala Antu Jeleča, Hrvata, dva dana nakon što je islamistički terorista Enes Omeragić ubio u Sarajevu dva vojnika pod njegovom komandom, Srbina i Bošnjaka - navodi Galijašević.

Američki prsti

Praksa je pokazala da tajne službe i pokreti na koje SAD imaju odlučujući uticaj i čije se aktivnosti uklapaju u američke strategijsko-političke projekcije dobijaju kvalifikaciju "oslobodilački", što podrazumeva svu međunarodnu pomoć i podršku koja svoj legitimitet nalazi i u dokumentima OUN, tvrdi Dževad Galijašević.

- U takvoj situaciji "zemlji žrtvi" uskraćuje se legalno i legitimno pravo na odbranu da se na svojoj teritoriji bori protiv terorizma. Međutim, u situacijama kada se radi o pokretima koji se ne uklapaju u američke političke projekcije, pogotovo ako su im suprotstavljeni, dobijaju kvalifikativ "teroristički". Situacija u BiH predstavlja primer takvog pristupa, kroz koji se potvrđuje teza da kada je razumevanje terorizma u pitanju - "problem je u definiciji izvora problema", posebno vidljiv u okviru institucija SAD, kad je reč o Nusra Frontu - tvrdi Galijašević.

Sedište OBA je u Sarajevu. Galijašević tvrdi da je postala najorganizovaniji destruktivni sistem, sistem za potkopavanje i rušenje dejtonskog ustava BiH, ali i za izazivanje nestabilnosti i stvaranje osećaja ratne psihoze uz istovremeno maksimalnu kontrolu i upravljanje medijima. On apostrofira sledeće medije u BiH: FTV i BHTV u Sarajevu, agencija Anadolija, Novinska agencija Patria, televizijske stanice: Igman, Behar, Al Džazira - udruženih nacional-islamističkih magazina "Saff", "Faktor" i "Slobodna Bosna", te portali: Cazin.net, Put vjernika.com, Islam-Bosna.ba, Balkanski emirat, Vijesti umeta.

Špijuniraju i novinare

Galijašević tvrdi da OBA u dogovoru sa obaveštajcima iz američke ambasade u Sarajevu, špijunira i nadzire novinare, analitičare, poznate ličnosti, političare, a posebno javne zvaničnike Republike Srpske i pripadnike političke stranke Milorada Dodika - SNSD.

- OBA izvodi agresivne obaveštajne operacije protiv države Srbije i njenih javnih zvaničnika - čak i na njenom tlu - planira i izvodi tajne medijske kampanje putem propalih savetnika u ministarstvu bezbednosti koje usmerava u elektronske medije, posebno na propaloj televiziji bošnjačko-hrvatske federacije FTV - navodi ovaj autor.

Uloga dijaspore

U radikalizaciji Bosne i Hercegovine bošnjačka emigracija je prema planovima obaveštajnih službi planirana za regrutovanje obaveštajaca, policijskih organa, ali i terorista.

- Njihove veze sa obaveštajnim službama Zapada datiraju iz perioda pre proteklog građanskog rata, čvrsto su izgrađene za vreme rata (prvo sa engleskom i francuskom obaveštajnom službom, potom nemačkim BND i na kraju sa američkom CIA), da bi svoju kulminaciju doživele tokom vazdušnih udara NATO pakta na Republiku Srpsku, a zatim na Republiku Srpsku Krajinu, i konačno, napadom na SRJ - tvrdi u svojoj knjizi "Epitaf za Bosnu", stručnjak za borbu protiv međunarodnog terorizma Dževad Galijašević.

Sutra - Obaveštajne agencije BiH u službi radikalnog islama (11): Tajna operacija "Nekretnina" 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online