Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 26.06.2018.
10:44
Vestionline, Tanjug A

Sada i zvanično: Ivanov odbio da potpiše sporazum o imenu

Makedonski predsednik Đorđe Ivanov zvanično je odbio je da potpiše ukaz o proglašenju Zakona o potvrđivanju konačnog sporazuma, koji su potpisali predstavnici Atine i Skoplja o novom imenu te bivše jugoslovenske republike, jer, kako je naveo, taj sporazum nema ustavni osnov i nije ratifikovan u skladu sa Ustavom.

EPA/NAKE BATEV
Nije podlegao pritiscima: Đorđe Ivanov

"Na osnovu člana 75 Ustava Republike Makedonije, doneo sam odluku da ne potpišem Ukaz o proglašenju Zakona o potvrdivanju konacnog sporazuma za rešavanje razlika koje su opisane u Rezolucijama 817 (1993) Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, i 845 (1993) za prestanak važenja Privremenog sporazuma iz 1995. godine i za uspostavljanje strateškog partnerstva izmedu strana koje je Skupština Republike Makedonije usvojila na sednici održanoj 20. juna 2018. godine", naveo je Ivanov u pisanoj izjavi dostavljenoj medijima.

Prema rečima Ivanova, razlozi za nepotpisivanje su jer, kako kaže, nije ovlašćen da potpiše Ukaz o proglašenju pomenutog zakona.

"Jedan od stubova moje politike u izbornom programu za 2014. godinu je taj što ne prihvatam promenu Ustava u cilju promene ustavnog imena. Ne prihvatam ideje ili sugestije koje bi ugrozile makedonski nacionalni identitet, posebnost makedonskog naroda, makedonski jezik i makedonski model koegzistencije", naveo je Ivanov.

Podseća da je za njegov izborni program tada glasalo 534.910 građana i izabralo ga za predsednika Republike Makedonije.

" Sporazum izlazi iz okvira rezolucija 817 (1993) i 845 (1993) Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, jer govori o 'razlici nad nazivom države' a ne o 'razlikama'", kaže Ivanov.

Prema njegovim rečima, pomenuti sporazum Atine i Skoplja "nema ustavni osnov i nije ratifikovan u skladu sa Ustavom".

"U skladu sa članom 118 Ustava Republike Makedonije, medunarodni ugovori ratifikovani u skladu sa Ustavom su deo unutrašnjeg pravnog poretka", naveo je Ivanov.

Ivanov je upozorio da potpisani sporazum dovodi Republiku Makedoniju u položaj podređenosti i zavisnosti od druge države, odnosno Republike Grcke. 

"Prema clanu 308 Krivicnog zakona, 'Gradanin koji dovedu  Republiku Makedoniju u položaj podređenosti ili zavisnosti od druge drzave, kazniće se zatvorom u trajanju od  najmanje pet godina'", naveo je Ivanov, preneo je portal Nova.

Štaviše, Kabinet Ivanova smatra da "legitimizacija ovog sporazuma stvara pravne posledice koje su ravne zločinu".

Nakon ratifikacije sporazuma u "makedonskom parlamentu, MSP je obavestila Atinu, a Grcka je juče poslala pisma u kojima je navela da je saglasna za članstvo Makedonije u NATO i EU, od koje tek treba da dobije datum za otvaranje pregovora o riključenju Uniji.

Sporazumom nije predviđeno da Zakon o ratifikaciji bude objavljen u Službenom listu, za šta je potreban potpis Ivanova.

Sporazum će stupiti na snagu tek nakon što tek nakon što ga potvrdi grčki parlament, a to će se dogoditi nakon što Makedonij anapravi predviđene izmene Ustava.

Stoga, navodi portal Nova, u ovoj fazi potis Ivanova nema značajnu važnost.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online