Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 24.06.2018.
14:29
Vestionline, Tanjug A

Bosna se naoružava? Bošnjaci skladište teško naoružanje i municiju

RTRS danas navodi da se u dokumentu stranih obaveštajnih službi, u čiji posed je došla, govori o planovima i aktivnostima o naoružavanju paravojnih struktura oko Stranke demokratske akcije, a za koje zna samo mali broj ljudi u vrhu SDA.

pixabay.com
Foto: Ilustracija

Jedan od njih je, kako tvrdi RTRS, potpredsednik SDA Denis Zvizdić, a tu su i šef Obaveštajno bezbednosne agencije (OBA) Osman Mehmedagić Osmica i nekadašnji generali Atif Dudaković i Ramiz Dreković.

Kako prenosi RTRS, u dokumentima se navodi da od sredine 2012. godine, namenska industrija Federacije BiH planski, po nalogu SDA, tajno radi na izradi teškog naoružanja i municije za potrebe paravojnih formacija Bošnjaka u slučaju izbijanja novih sukoba.

"To oružje se skladišti u delovima FBiH koje kontrolišu Bošnjaci. Na više tajnih lokacija nalaze se skladišta, gde se skladišti teško naoružanje, municija i streljačko naoružanje. Oruđa i oprema se u delovima prebacuju na tajne lokacije gde se skladište i sklapaju", navedeno je u dokumentu.

Tome u prilog idu i ranije pretnje Bakira Izetbegovića haubicama, puškama, raketnim sistemima, proizvedenim na teritoriji Federacije.

- Radićemo to za tržište, ali i za ne daj bože - rekao je predsednik SDA Bakir Izetbegović. 

I Fadil Novalić se "hvalio" rezultatima Vlade Federacije pred stranačkim kolegama. Rast namenske industrije - i to vojne! Ne bilo kakav, već dramatičan, i ne samo zbog izvoza, piše RTRS.

- Vi ste svedoci da namenska industrija ne služi samo izvozu. Ona povećava sigurnost naše zemlje, u momentu kada se i Srbija i Hrvatska naoružavaju. Mi smo u ovom mandatu završili proizvodnju samohodnih haubica 155 mm, proizvodnju puške. Naše granate danas umesto 20 kilometara lete 42. Idemo na 50 kilometra - govorio je Fadil Novalić, predsednik Vlade Federacije BiH.

U dokumentima se tvrdi da je 2012. godine tajno izneseno i uskladišteno teško oružje, topovi i haubice-2-3 diviziona velikog dometa, VBR-dva diviziona raznih kalibara, kao i municija za njih.

Kako piše u dokumentu, navodi RTRS, u rejonu Hadžića i Pazarića nalaze se skladišta sa nekoliko miliona metaka streljačke municije raznih kalibara.

"Za navedene lokacije zna samo mali broj ljudi, koji su pod kontrolom šefa OBA-e Mehmedagića Osmice. O ovome su izlagali Atif Dudaković i Ramiz Dreković, zajedno sa Osmicom, kod Bakira Izetbegovica, tokom sastanka u februaru u Sarajevu", piše u dokumentu.

To, kako RTRS ističe, potvrđuje navode da je OBA pod potpunom kontrolom SDA, te da je aktivno uključena u destabilizaciju prilika u Republici Srpskoj, zajedno sa liderima bošnjackih partija i pojedinim politicarima iz Srpske, prije svega SDS-ovim šefom izbornog štaba Draganom Mektićem, koji je uključen i poznaje samo deo ovog delovanja. 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online