Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 24.06.2018.
03:00
Vestionline, Tanjug A

Izbori stižu: Kolinda gubi podršku, a Plenković...

Hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović sve više gubi podršku, pokazalo je istraživanje o raspoloženju građana prema političarima i radu predsednice - Crobarometar za jun.

EPA/Antonio Bat
Kolinda Grabar Kitarović i Andrej Plenković

Hrvatski premijer Andrej Plenković može da računa na to da o njemu pozitivan utisak trenutno ima 35 odsto ispitanika, a negativan 54 odsto, što je njegov najlošiji rejting. 

Prema istraživanju, koji je za hrvatski Dnevnik Nove TV sprovela agencija IPSOS između 1. i 20. juna, na uzorku od 975 punoletnih građana iz Hrvatske, rad predsednice podržava 46 odsto njih, a ne podržava 45 odsto, dok je devet odsto reklo da "ne zna". 

Hrvatski Dnevnik Nove TV ukazuje da predsednica ima razloga za zabrinutost jer izbori dolaze. 

"A kada vidi kako je u istom mandatu stajao njen prethodnik, a gde je sada, mogla bi nešto i promeniti. Ivo Josipović je u istom razdoblju svojeg mandata imao 71 odsto građana koji su odobravali njegov rad. Kada je popularnost u pitanju, 81 posto građana imalo je o njemu pozitivan utisak 2013", navodi taj medij. 

Predsednica, ističe, gubi podršku već pet meseci, dodaje Dnevnik Nove TV. Izgubila je deset odsto podrške, ali ne kod HDZ-a, gde uživa podršku od 80 odsto. Što se tiče ostalih stranaka, njen rad podržava 25 odsto SDP-ovih birača, 53 odsto birača Mosta i 40 odsto birača Živog zida, navodi se u istraživanju. 

Ipak, istraživanje je pokazalo da je predsednica i dalje najpopularnija među političarima i da o njoj pozitivan utisak ima 59 odsto građana, a negativan 33 odsto. 

Na drugom mestu, navodi Dnevnik Nove TV, je Ivan Vilibor Sinčić iz Živog zida, o kojem pozitivan utisak ima 46 odsto ispitanika, a negativan 39 odsto.

Građani su i dalje podeljeni kada je reč o Boži Petrovu iz Mosta, o kojem 44 odsto ispitanika ima pozitivan utisak, a negativan 42 odsto. 

Predsednik SDP Davor Bernardić, takođe, nije popularan - o njemu negativan utisak ima 54 odsto građana, a pozitivan 25 odsto. 

Kada je reč o najpopularnijim političarima u četiri velike stranke u Hrvatskoj, istraživanje je pokazalo da kod glasača HDZ-a nema promene i da je Grabar-Kitarović i dalje najpopularnija, s podrškom od 88 odsto. Odmah iza nje je Plenković, s podrškom od 87 odsto, a na kraju je Milan Bandić, koji je za 64 odsto HDZ-ovih birača prvi izbor.

Birači SDP-a bi, pak, odabrali Anku Mrak Taritaš, s podrškom od 75 odsto, Davor Bernardić ima podršku od 55 posto, a na kraju je Ivan Vilibor Sinčić, kojeg 49 odsto birača SDP-a smatra pozitivnim.

Kada je reč o biračima Živog zida, Ivan Vilibor Sinčic ima podršku od 81 posto, a za njim sledi Grabar-Kitarović s podrškom od 55 odsto, a na treće mesto, s podrškom od 47 odsto, dele Bandić i Petrov.

Petrov je lider kod birača Mosta - o njemu pozitivan utisak ima 88 odsto birača, potom sledi Grabar-Kitarović s podrškom od 74 odsto, a na kraju je Ivan Vilibor Sinčić s podrškom od 53 odsto birača, navodi se u istraživanju. 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online