Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 21.06.2018.
11:44
Vestionline, Tanjug A

Balkan tone u novu migrantsku krizu

Bosna i Hercegovina, isto kao i sve ostale balkanske zemlje, ne mogu same da reše problem ilegalnih migracija, zbog čega je neophodno veće angažovanje EU, piše Dojče vele.

youtube.com/WonderWhy
Bez ozbiljnije pomoći EU, BiH i ostatak Balkana će, tokom ove godine još dublje ući u migrantsku krizu sa potencijalno ozbiljnim posledicama

Nemački servis podseća da je, kada je Mađarska pre tri godine podigla ogradu na granici sa Srbijom kako bi sprečila migrante iz Azije da stignu u Evropsku uniju, bilo jasno da će sve veći broj migranata, uglavnom izbeglica iz kriznih područja u Aziji, potražiti nove puteve za odlazak u zapadne zemlje.

Ubrzo je uspostavljena "nova balkanska ruta", koja iz Azije i Afrike, preko Grčke, Albanije, Crne Gore i Srbije vodi u Bosnu i Hercegovinu, državu koja sa EU (Hrvatskom) ima granicu dugu više od 1.000 kilometara.

Kako se navodi, krajem 2017. i početkom 2018. godine počeli su da stižu izveštaji o povećanom

prilivu ilegalnih migranata u BiH, a u tu zemlju u sve većem broju počinju da dolaze migranti iz Pakistana, Avganistana, Sirije, Iraka, kao i država severne Afrike. 

Migranti granicu između BiH i Srbije, odnosno BiH i Crne Gore, prelaze na više lokacija, nakon čega se upućuju u unutrašnjost, u Sarajevo i prema krajnjem zapadu zemlje - do Velike Kladuše i granice s Hrvatskom. 

Vlasti Velike Kladuše izjasnile su se protiv smeštaja migranata na području te opštine, a nadležni tvrde da je bezbednost građana ugrožena, što potvrđuje i nedavni slučaj ubistva prilikom međusobnog obračuna migranata u toj opštini. 

DW navodi da migranti nastoje da se, preko Velike Kladuše, gradića u severozapadnoj BiH na granici sa Hrvatskom, domognu Hrvatske, odnosno EU, a kao krajnje odredište najčešće navode Nemačku, ali i druge države EU, poput Italije ili Austrije, zbog čega su policije BiH i Hrvatske pojačale kontrolu granice kako bi sprečile ilegalne prelaske migranata iz BiH u Evropsku uniju.

Politički analitičar i nekadašnji saradnik Međunarodne grupe za krize (ICG) Srećko Latal smatra da BiH, poput ostalih balkanskih zemalja, nije u stanju da se samostalno nosi s tim problemom. 

- Evidentno je da se BiH, zbog svoje unutrašnje situacije, još teže nosi s tim problemom u odnosu na susedne zemlje jer, pored ekonomskog, bezbednosnog i humanitarnog aspekta, ima naglašene i dodatne političke i etničke elemente. Bez ozbiljnije pomoći EU, bojim se da će BiH i ostatak Balkana, tokom ove godine još dublje ući u migrantsku krizu sa potencijalno ozbiljnim posledicama - rekao je Latal za DW. 

Praksu zatvaranja granica za migrante prva je uvela Mađarska praveći ograde na granici sa Srbijom, a Latal upozorava da će i BiH, htela to ili ne, morati da sledi primer ostalih zemalja.

- Ako dođe do zatvaranja granica, pre svega hrvatskih, vrlo je izvesno da će BiH morati da pokuša da zatvori svoje granice, prvenstveno istočne. Sada je veliko pitanje, imajući u vidu karakterističan teren na Balkanu, da li je tako nešto uopšte moguće u potpunosti uraditi, bilo između BiH i Hrvatske, bilo između BiH i Srbije, odnosno BiH i Crne Gore. Potrebna je mnogo konkretnija, brža pomoć EU - zaključio je Latal. 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online