Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 16.06.2018.
16:16
www.dw.com A

Kuda Đukanović vodi Crnu Goru?

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović ponovo je uputio oštre i za javnost zbunjujuće poruke Evropskoj uniji. Postavlja se pitanje, da li pravi zaokret u spoljnoj politici ili jača domaće redove?, piše Dojče vele.

Facebook/Demokratska partija socijalista Crne Gore
Predsednik Crne Gore Milo Đukanović

Prve dane u predsedničkoj fotelji Đukanović je iskoristio da pošalje, za čelnika države, neuobičajene poruke o EU. Krajem maja je poručio da Crna Gora neće klečati i moliti da Brisel otvori vrata, a ove nedelje je otišao korak dalje, navodeći da "Crna Gora i Balkan nisu teren na kojem se može eksperimentisati, niti propisivati šta je obavezno primeniti".

Pojasnio je Đukanović i da Crna Gora nije iz nužde opredeljena za EU.

- Sebe smatramo partnerom, kojem ne treba propisivati, nametati i davati sebi za pravo da svako malo sudite da li smo dovoljno inteligentni i dovoljno ozbiljni da primenimo ono što smo prethodno zajedno usvojili... Znam da na Balkanu svi imamo i svi živimo taj sindrom inferiorne zavisnosti, provincijalne zavisnosti u odnosu na neke pretpostavljene međunarodne autoritete. Ja ne živim taj svet - kazao je novizabrani predsednik države.

Postavlja se pitanje kome i zašto Đukanović sada šalje ovakve poruke. Crna Gora krajem meseca obeležava 6 godina od početka pregovora sa EU, a premijer Duško Marković ponavlja da je Vlada nedvosmisleno opredeljena za članstvo u Uniji.

Izvršna direktorka Centra za razvoj nevladinih organizacija Ana Novaković, koja je član radne grupe za pregovore o poglavlju 23 (Pravosuđe i temeljna prava), smatra da Đukanović okreće kormilo od EU u nekom drugom pravcu i to "ne iz opravdanih i objektivnih, već isključivo ličnih razloga".

- Ovaj panični napad na EU može dolaziti samo od nekoga ko oseća strah od tog procesa. Izvesno je da dalji proces integracije zahteva: oslobađanje institucija od partijskog interesa, zagarantovanu slobodu izražavanja i medija, funkcionalnu vladavinu prava koja bi u jednom trenutku otvorila i brojne fioke tužilaštva. Očigledno je da se Đukanović pri pomisli na takvu realnost ne oseća dobro - kaže Novaković.

Ona naglašava da Đukanović u pitanje dovodi celokupni proces integracije Crne Gore u EU.

- Zato je izuzetno važno dobiti odgovor i jasan stav predsednika Vlade na  ovakve izjave predsednika države. S obzirom na to da Vlada ni u jednom trenutku nije dovela u pitanje EU kao spoljno-politički prioritet zemlje, na ovom pitanju ćemo videti da li ključne odluke u Crnoj Gori donose zvanične institucije ili pojedinac - kaže Ana Novaković.

Brisel se još nije oglasio. Dok se čeka njegovo tumačenje Đukanovićevih poruka, nameće se dilema da li one mogu načiniti štetu evropskom putu Crne Gore?

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online