Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 09.06.2018.
21:23
sputniknews.com, Vestionline A

Zašto Britanci stižu u Bosnu tokom izbora?

Ambasador Ruske Federacije u BiH Petar Ivancov smatra da upućivanje pojačanja EUFOR-u tokom opštih izbora u BiH šalje pogrešnu poruku kako za BiH tako i za međunarodnu zajednicu, jer se stiče utisak da je situacija u zemlji napeta i da zahteva međunarodno angažovanje, što, kako kaže, nije tačno.

EPA/FRIEDEMANN VOGEL
Britanski vojnici (Foto: Arhiva)

Govoreći o slanju dodatnih 40 britanskih vojnika u BiH tokom opštih izbora, Ivancov je rekao Srni da ne zna čime se rukovodio operativni komandant EUFOR-a pri donošenju takve odluke.

- Skrenuli smo pažnju na izjavu britanskog sekretara za odbranu Gavina Vilijamsona. Videli smo i pojašnjenje britanske Ambasade da ta misija nije usmerena protiv Rusije i da se vojnici šalju na zahtev EUFOR-a. Ostavimo tezu o malignom uticaju na savest državnog sekretara, pogotovo jer smo više puta govorili o našoj ulozi ovde - rekao je Ivancov.

Ruski ambasador u BiH izrazio je zabrinutost zbog ove odluke, naglašavajući da takvo kadrovsko jačanje u ovom trenutku nije neophodno.

- Vidimo da su ti planovi već izazvali oštru reakciju u Republici Srpskoj. Slanje 40 specijalista sa obaveštajnim funkcijama u BiH se u Republici Srpskoj interpretira kao pokušaj mešanja u izbornu kampanju - ukazao je Ivancov.

Ruski ambasador je podsetio da je u nedavnom kominikeu Upravnog odbora Saveta za sprovođenje mira naglašeno da izbori treba da budu slobodni i pošteni, a to, istovremeno, podrazumeva suzdržavanje od bilo kakvih aktivnosti koje bi se mogle shvatiti kao pokušaj uplitanja u izbornu volju građana.

Britanski "Tajms“ objavio je da će Velika Britanija poslati 40 pripadnika vojske koji će se pridružiti Misiji EU i NATO-a u BiH kako bi "sprečili rusko mešanje u oktobarske izbore“.

Isti izvor je naveo da će britanski ministar odbrane Gavin Vilijamson o ovome obavestiti 28 ministara odbrane zemalja-članica NATO-a na sastanku u Briselu, te da će istaći kako će taj potez potvrditi važnu ulogu Velike Britanije za evropsku bezbednost.

Iz britanske Ambasade Srni je juče rečeno da Velika Britanija ne šalje dodatnih 40 vojnika i oficira u misije EU i NATO-a u BiH radi "sprečavanja uplitanja Rusije u opšte izbore u oktobru", već da je odgovorila na zahtev operativnog komandanta EUFOR-a Džejmsa Everarda za upućivanje tih vojnika da bi se unapredili kapaciteti EU snaga.

U okviru EUFOR misije "Altea" u BiH je raspoređeno 600 vojnika, od čega je samo četvoro iz Velike Britanije.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online