Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 08.06.2018.
17:46
Glas Amerike A

Tajna operacija Kremlja: Makedonija postaje satelit Rusije

"Makedonija postaje destinacija za političke stratege Kremlja, ideologe ruske izuzetnosti i moskovske pravoslavne misije", prenosi danas Glas Amerike.

EPA/Georgi Licovski
 

Pod naslovom "Analiza dezinformacija: Hoće li Makedonija postati ruski satelit", VOA navodi da, kao i u Ukrajini, stratezi ruskog informacionog rata identifikuju postojeće slabe tačke u zemlji koja se našla na meti, i predstavljaju ih na način da promovišu interese Moskve.

U Makedoniji, stratezi Kremlja ističu u svojim publikacijama postojeća etnička i politička pitanja koja obuhvataju albansku manjinu, ali i pitanja koja prate evroatlantske aspiracije Makedonije, navodi se u tekstu koji je originalno obljavljen na veb-sajtu za proveravanje činjenica, zajedničkom projektu Glasa Amerike i Radija "Slobodna Evropa" (www.polygraph.info).

Prema Makedonskom servisu Glasa Amerike, ključni strateg u ruskom informacionom ratu u Makedoniji je Leonid Savin, koji je krajem maja obučavao 50 pripadnika "Jedinstvene Makedonije", ultradesničarske stranke koja se protivi promeni imena Makedonije i doživljava put zemlje prema NATO i EU kao kraj makedonske državnosti i nezavisnosti. 

U tekstu se navodi da je Savin "komesar Evroazijske omladinske unije", krila ruske ultranacionalističke Evroazijske unije, pokreta koji su stvorili Aleksander Dugin i njegovi ideološki saradnici i da je jedan deo platforme te unije pod nazivom "Naš neprijatelj" u potpunosti posvećen SAD. 

Taj odeljak se završava paragrafom u kojem piše: "Naša Unija ima apsolutnog neprijatelja. To su SAD. One su alfa i omega naše mržnje", prenosi VOA. Pored bliskosti s Aleksanderom Duginom, ostale Savinove veze dodatno ga identifikuju kao ključnu figuru ekspanzionističke politike Kremlja. Savin se navodi kao glavni urednik dve agencije, Katehon i Geopolitika, i kao redovni saradnik državnog Fonda za stratešku kulturu.

Katehon je veb-sajt koji je osnovao i finansira Konstantin Malofejev, ruski multimilioner, koji je pod sankcijama SAD zbog svoje logističke, finansijske, ideološke i materijalne podrške ruskim operacijama na Krimu i u istočnoj Ukrajini.

Ukrajina je, međutim, tek mali deo Malofejevljevih geopolitičkih interesa. Istraga nemačkog nedeljnika Cajt 2015. godine otkrila je veze koje su Malofejev i Dugin imali sa vodećim grčkim političarima, a čitav trag na kraju vodi do sve do predsednika Rusije. 

Malofejev, Dugin i ostali navodno su učestvovali i u pokušaju puča u Crnoj Gori 2016. godine, ali i nekoliko drugih tajnih ruskih operacija na Balkanu, dodaje se u analizi.

POVEZANE VESTI

Petak 08.06.2018. 19:20
A koliko tragova vodi do CIA-e?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online