Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 06.06.2018.
19:34
Tanjug, Vestionline A

Bramerc i Meron: Presuda Karadžiću 2018, Mladiću 2020

Žalbeni postupak u predmetu Radovana Karadžića trebalo bi da bude okončan do kraja godine, a u predmetu Ratka Mladića do kraja 2020, najavili su danas glavni tužilac Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove (MIKT) Serž Bramerc i predsednik suda Teodor Meron pred Savetom bezbednosti UN.

Tanjug
Serž Bramerc

Žalbeni postupak u predmetu Radovana Karadžića trebalo bi da bude okončan do kraja godine, a u predmetu Ratka Mladića do kraja 2020, najavili su danas glavni tužilac Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove (MIKT) Serž Bramerc i predsednik suda Teodor Meron pred Savetom bezbednosti UN. 

- Posle izricanja drugostepene presude u predmetu Šešelj, preostala su samo tri predmeta. Predviđeno je da žalbeni postupak u predmetu Karadžić bude okončan do kraja 2018. godine, dok se za suđenje u predmetu Stanišić i Simatović i žalbeni postupak u predmetu Mladić očekuje da budu okončani do kraja 2020. Tada bi preostao samo eventualni žalbeni postupak u predmetu Stanišić i Simatović - rekao je Bramerc.

Govoreći o traganju za nestalim osobama u bivšoj Jugoslaviji, Bramerc je napomenuo da su mnogi akteri preuzeli inicijativu da pokrenu to pitanje s Tužilaštvom i da zatraže njegovu pomoć.
- Hitno su potrebni napori kako bi se ojačalo traganje za nestalim osobama. Deset hiljada porodica sa svih strana, još ne zna sudbinu svojih voljeni - istakao je Bramerc.

Naglasio je da Međunarodni komitet Crvenog krsta pokreće petogodišnju strategiju za podršku traganju za nestalim osobama, kao i da je Tužilaštvo opredeljeno za pružanje svake moguće pomoći. 

On je, međutim, rekao da su "vlasti dale mnogo obećanja za podršku tom radu koja ostaju samo na papiru" i poručio da je "politička volja potrebna kako bi se stvorili uslovi da svedoci pristupe s informacijama".

"Potraga za nestalim osobama predstavlja humanitarni imperativ. Vreme je da političke vlasti preuzmu odgovornost za svoja obećanja i da pokažu hrabrost i ostave po strani sve druge faktore", poručio je Bramerc, navodi se u saopštenju MIKT.

O aktivnostima Mehanizma govorio je i predsednik Mehanizma Teodor Meron, koji je podsetio da je žalbeni pretres u predmetu Šešelj održan 13. decembra 2017, a drugostepena presuda 11. aprila ove godine.

Naveo je da je žalbeni pretres u predmetu Karadžić održan 23. i 24. aprila, a da je cilj da se postupak u predmetu okonča do decembra obe godine, znatno ranije nego što je prethodno planirano. 

Ocenio je da postoji dobar napredak u drugim aktuelnim predmetima kao što su ponovno suđenje u slučaju Stanišić i Simatović, i dodao da su najave žalbi podnete u predmetu Mladić.

Meron, koji je danas podneo redovni šestomesečni izveštaj Savetu bezbednosti UN o radu tog suda, istakao je da je Mehanizam postao samostalan prvi put posle zatvaranja Tribunala za bivšu Jugoslaviju, a nakon što je preuzeo punu odgovornost za rezidualne funkcije MKSJ i MKSR.

On je ukazao da se Mehanizam suočava s neočekivanim izazovima bez presedana u vezi s ograničenjima resursa od početka godine. 

Mehanizam je pomogao nedavno osnivanje Informativnog centra o MKSJ u Sarajevu i namerava da podrži slične inicijative u budućnosti, rekao je Meron.

Na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija danas je predstavljen redovni Izveštaj o radu Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove (MIKT), koji je nasledio Haški tribunal.

POVEZANE VESTI

Sreda 06.06.2018. 21:51
Bramerc:vidite me ja sam srećan čovek,lova puni moje džepove,a što ću nedužne osuditi,pa zar je to bitno.Bitno je udovoljiti zapadnim glasnogovornicima i mojim sponzorima.To je jedina pravda koja meme interesuje.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online